Magazin
Čuvena pita od jabuka koja se topi u ustima! Svi traže ovaj recept, jednostavno je i lako
Ova izuzetna poslastica prikladna je za svaki događaj, bilo da se radi o prijatnom porodičnom okupljanju ili ležernom večernjem obroku.
Ubacivanje limunove korice daje revitalizirajuću notu citrusa kako bi se poboljšao profil ukusa ovog sjajnog kolača.
Sastojci:
4 jabuke (500 g)
3 velika jaja,
180 ml mleka,
150g šećera u prahu,
prstohvat soli,
300 g brašna,
80 ml ulja,
10 g praška za pecivo,
1/2 kašičice cimeta,
1 kašičicu ekstrakta vanile i koricu 1 limuna.
Priprema:
Za početak pripremite pećnicu tako da je prethodno zagrejete na temperaturu od 180°C. Dodatno pripazite da je pleh dobro namazan i pobrašnjen.
Za početak počnite s pripremom jabuka. Uzmite jabuke i narežite ih na male kockice pa ih ostavite sa strane. Prelazeći na mokre sastojke, uzmite veliku činiju i snažno miksajte jaja i smeđi šećer dok ne postanu lagana i prozračna konzistencija.
Zatim u smesu umešajte ekstrakt vanile, prstohvat soli, mleko, ulje i koricu limuna. Sve dobro promešajte da se svi sastojci dobro sjedine.
U smesu umešajte suve sastojke polagano dodajući brašno, prašak za pecivo i cimet. Mešajte dok se sastojci jednostavno ne sjedine.
Umešajte jabuke: Pažljivo umešajte jabuke narezane na kockice u testo, pazeći da su ravnomerno raspoređene.
Prebacite smesu u pleh: Pripremljenu smesu prebacite u pleh i špatulom poravnajte gornju površinu.
Pečenje: Stavite smesu u prethodno zagrejanu pećnicu i pustite da se peče otprilike 45 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe bez testa.
Ohladiti: Kada je proces pečenja završen, izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da odstoji u plehu 10 minuta. Nakon toga tortu prebacite na rešetku kako bi se potpuno ohladila.
Kako biste poboljšali prezentaciju, preporučuje se da kolač pospete šećerom u prahu pre posluživanja.