08.10.2024.

17:30

Foto: pexels.com

Magazin

Napravite sami začinske soli! Bolje nego kupovne, a lako se prave

Začinska so se priprema baš brzo. Dovoljno je pomešati 1/4 šoljice suvih sastojaka s 3/4 šoljice soli, pa sve izmiksati u blenderu. Razmere možete prilagoditi prema ukusu ili kombinovati različite sastojke.

Za začinske soli možete upotrebiti sušeno bilje (ruzmarin, kadulju, origano, bosiljak, vlašac), začine (kim, korijander, kari, crvenu papriku, beli luk u prahu, semenke gorušice), suve gljive (vrganje, šitake), pržene orašaste plodove (orahe, lešnike, bademe) i semenke (lanene, suncokretove, bundevine). Uz malo prakse ubrzo biste mogli kreirati i slane mešavine, a ako stavite u lepu teglu, mogu biti i unikatan dar.

Začinska so sa suvim gljivama

Sastojci: 20 g sušenih vrganja, 6 kašika morske soli, kašičica suve majčine dušice, kašičica sveže mlevenog crnog bibera, 3/4 kašičice muškatnog oraščića

Priprema: Rukama zgnječite vrganje da ih usitnite. Stavite sve sastojke u mikser i mutite nekoliko minuta da se svi sastojci pomešaju, a zatim stavite u teglu. Ova so zadržaće aromu do šest meseci.

Ipak, daćemo vam par saveta:

Začinsko bilje

Za meso, ribu, supe, gulaše, hleb, jaja, pirinač, testeninu, prelive i umake koristite soli sa začinskim biljem..

Orašaste soli

Povrće, pirinač, supe, umake i salatne prelive i testo za hleb obogatite solima u koje ste dodali orašaste plodove.

Informer

Ljute soli

Pikantne soli sa čili papričicama, biberom... koristite za meso, ribu, jaja, pirinač, gulaše, krompire, umake i prelive.

Semenke

Ove soli su odlične za sirovo ili kuvano povrće, salatne prelive i hleb.

Citrusne soli

Idealne su za plodove mora, ribu, piletinu, krompir, pirinač, testeninu i prelive za salatu.

Indijska začinska so

Sastojci: kašika mlevenog pimenta, kašika mlevenog cimeta, kašika suve nane, kašika mlevenih badema, kašika kurkume, 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera, 250 g soli

Priprema: Kratko izmešajte sve sastojke i stavite u teglu. Ova so se slaže sa svim jelima indijske kuhinje, ali i mnogim zapadnjačkim - odlična je kao dodatak hamburgerima, piletini i sendvičima.