Autor: Informer.rs

17.10.2024.

09:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Napravite preukusni falafel! Hrskave kuglice tope se u ustima

Falafel se pravi od leblebija, svežeg bilja i začina. Hrskav je spolja, a mekan iznutra i ima izuzetan ukus. 

Na Bliskom istoku falafel prodaju ulični prodavci. Često se jede sa tahini sosom i mediteranskom salatom.

Informer

 

Priprema:

Dan  ranije  potopiti leblebije i 1/2 kašičice sode bikarbone u vodi, tek toliko da prekrije leblebiju. Neka odstoje preko noći, 18 sati i duže. Pre nego što počnete da spremate falafel, ocedite leblebije i osušite ih.
U blender stavite leblebije, začinsko bilje, luk, beli luk i začine, pa izblendajte dok se sve ne sjedini. Prebacite mešavitu falafela u posudu i pokrijte. Ostavite smesu u frižideru 1 sat ili preko cele noći.
Neposredno pre prženja, dodajte prašak za pecivo i susam u smesu za falafel i promešajte kašikom.Pokupite kašikom smesu za falafel i formirajte pljeskavice ili kuglice.Biće vam lakše da vam ruke budu mokre dok pravite falafel.
Potom u dubokom, vrelom ulju pržite falafel 3 do 5 minuta dok kuglice ne postanu hrskave i srednje braon boje.Prženi falafel staviti na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi papir upio višak ulja.