Autor: Informer.rs

20.10.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Starinski recept za kompot od jabuka! Potrebna su vam samo 3 sastojka - bez konzervansa

Nekada su naše bake često pravile kompot od jabuka kao jednostavan, jeftin i zdrav dodatak skoro svakom obroku.

Uz to,  ovaj starinski recept za kompot ne zahteva mnogo sastojaka, lako se priprema i idealan je za zimske mesece kada sveže voće nije uvek dostupno.

Informer

 

Priprema:

Jabuke oljuštite, presecite na pola, očistite koštice, pa ih isecite na tanje kriške. Prebacite ih u šerpu, pospite šećerom, nalijte vodom, poklopite i stavite da se kuvaju.

Kada provri smanjite jačinu, promešajte da se šećer skroz rastopi, pa kuvajte još nekih 10-15 minuta da jabuke skroz omekšaju. Kada se prohladi prebacite ga u staklene tegle.

Kako bi kompot duže trajao važno je da se tegle pasterizuju. Stavite ih u šerpu, pa sipajte vodu tako da pokrije više od polovine tegli. Ubacite u rernu na 10-15 minuta na oko 80 stepeni. Nakon toga pustite da se ohlade. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.