Autor: Informer.rs

22.10.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Recept za čizkejk od bundeve! Prava jesenja poslastica koja osvaja mirisom i ukusom

Čizkejk od bundeve savršen je jesenji desert - izuzetno je mekan, sočan i bogat aromama. Kombinacija bundeve, cimeta i kremaste teksture čini ga neodoljivom poslasticom koja će osvojiti svakog ko je proba.

Sastojci:

Za koru:

Informer

 

Za fil:

226 g krem sira 
150 g šećera
110 g svetlo braon šećera
½ kašičice soli
4 velika jajeta 
244 g ispasirane bundeve
120 g slatke pavlake
2 kašičice ekstrakta vanile
2 kašike višenamenskog brašna

Priprema:

Za čizkejk zagrejte rernu na 177 stepeni. Umotajte dno kalupa za torte sa dva sloja aluminijumske folije i podignite foliju uz bočne strane kalupa. Pomešajte mleveni keks sa šećerom i cimetom i izblendirajte pa dodajte otopljeni puter i opet promešajte.

Prebacite smesu u kalup za torte i pritisnite da dobijete ravan sloj. Pecite 10 do 15 minuta, ili dok ne zamiriše i ne dobije tamno zlatnu boju na ivicama. Ostavite sa strane da se ohladi dok pravite fil. Ispecite u rerni bundevu, a zatim je ispasirajte.

Za fil smanjite temperaturu rerne na 148 stepeni. U velikoj posudi mikserom umutite krem sir na srednjoj brzini dok smesa ne postane glatka, oko 1 minut. Dodajte šećer i so i mešajte na srednjoj temperaturi dok ne postane kremasto, oko 1 minut. Dodajte jaja, jedno po jedno.

Zatim dodajte pire od bundeve, slatku pavlaku i ekstrakt vanile. Odozgo pospite brašno. Mešajte mikserom na maloj brzini. Sipajte smesu preko pečene kore. Stavite kalup u veliku tepsiju i ubacite sve u rernu. Pažljivo napunite tepsiju sa dovoljno ključale vode da prekrije oko 2,5 cm kalupa.

Pecite oko 1 sat i nakon toga ostavite čizkejk da se ohladi preko noći ili najmanje 6 sati  Nakon toga izvadite čizkejk iz kalupa i ukrasite šlagom.