Magazin
Dodajte ovu aromu slavskom kolaču! Do sada tako nešto niste probali - oduševićete goste
Slavski kolač sa vanilinim ekstraktom je nešto potpuno drugačije od svega što ste do sada probali. Ako vam je dosadio klasičan, vreme je da probate ovaj recept.
Mekan i vazdušast, biće savršen dodatak svakom slavskom stolu, a njegova priprema ne zahteva puno truda.
Priprema:
U mlako mleko dodajte kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira. Posebno umutite tri žumanca i jedno belance sa ekstraktom vanile i preostalim mlekom. U većoj posudi sjedinite brašno, šećer, so, puter, rendanu koricu i sok od limuna. Pomešajte sve sastojke, uključujući smesu sa kvascem i jajima, i mesite dok ne dobijete glatko testo.
Testo stavite u podmazanu posudu i ostavite da naraste oko sat vremena. Nakon što se udvostruči, oblikujte ga i postavite u pleh, a deo testa iskoristite za dekorativnu pletenicu i krst u sredini. Ponovo ostavite da naraste dok ne postigne željeni volumen. Pre pečenja premažite umućenim jajetom i pecite na 176 stepeni oko sat vremena. Kolač ostavite da se ohladi pre služenja.