Magazin
Najbolji slavski kolač za Svetog Luku! Pogača pletenica - bogat i raskošan izgled, a jednostavna priprema
Vredne domaćice danas uveliko spremaju trpezu za sutrašnju slavu Sveti Luka, a mi vam predstavljamo recept za domaću pletenica pogaču koju ćete spremiti očas posla, a izgledom će se izdvajati od klasičnih slavskih kolača.
Priprema:
U brašno dodamo kvasac, jaja, sirće, ulje i mleko. Kvasac smo prethodno aktivirali u toplom mleku sa kašičicom šećera. Mesite testo od navedenih sstojaka. Ostaviti 20 min da odmara. Zatim ga istresite na pobrašnjenu površinu, malo premesite i isecite na 6 delova koje zatim uvaljate u loptice. Svaku lopticu razviti u pravougaonu koru i zaviti u rolat. Onda po 2 uplesti zajedno da dobijemo 3 pletenice.
Na okrugli pleh obložen pek papirom u krug ređajte pletenice da se dobije oblik pogače. Sve staje u pleh prečnka 24cm. Ostaviti sat vremena da naraste pa premazati jajetom i peći 15 min na 250 stepeni, a zatim smanjiti na 200 i peći još pola sata.