Magazin
Posna sarma sa orasima koja će vas oduševiti! Ukusnija od one sa mesom - starinski recept sa kojim nema greške
U vreme posta jedno od starinskih, tradicionalnih jela koje su spremale naše bake je posna sarma. U stara vremena one nisu imale soju kojom su menjale meso, ali su umesto ove namirnice vešto koristile ono što su imale. Njihov tajni sastojak su orasi.
Mnogi tvrde da posna sarma kojoj se dodaju orasi, ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.
A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe .
Sastojci:
-
veća glavica kiselog kupusa
-
3 glavice crnog luka
-
struk praziluka
-
200 gr pirinča
-
2 šargarepe
-
crvena mlevena paprika
-
biber, so
-
šolja mlevenih oraha
-
lovorov list
-
1 kašika brašna
-
2 dl ulja
Priprema:
Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi. Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja. Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržite. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre.
Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte. Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme.
Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme. Između sarmi ubacite tri lista lovora. Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša. Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.
U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku. Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri. Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta.