12.01.2021.

09:44

Foto:

Magazin

OVO JE NAJSKUPLJA TEČNOST NA SVETU! Komponenta smrtonosnog otrova pokazala potencijal za lečenje tumora ljudskog mozga!

Cena ove tečnosti je ogromna čak neverovatnih 39 miliona dolara po galonu to jest za svega 3-4 litre (galon 4,5 litre U.K ili 3,7 litara US).

"Izraelski pustinjski škorpion" je jedna od najopasnijih vrsta škorpiona. Iako njegov ubod uglavnom nije dovoljan da ubije zdravu odraslu osobu, može se pokazati smrtonosnim za decu i starije osobe, i što je najgore oko 100 puta bolniji od uboda pčele.

Informer

Izraelski pustinjski škorpion

Naravno, bol je subjektivna, pa je ne doživljavamo na isti način, ali prema rečima stručnjaka, bol smrtonosnog škorpiona je mučna i ekstremno bolna.

Ali omamljujuća vrednost smrtonosnog otrova ovog škorpiona nije samo posledica opasnosti kojoj se čovek izlaže kako bi je dobio.

Jedna komponenta otrova, peptid hlorotoksin, pokazao je potencijal za lečenje tumora ljudskog mozga, dok se druge komponente mogu koristiti za regulaciju insulina i lečenje dijabetesa. Veoma je dragocena za medicinsku industriju, dok su istraživačke laboratorije su očigledno spremne da za to plate pravo bogatstvo.

Informer

Izraelski pustinjski škorpion

I na kraju, oskudica otrova takođe igra ulogu u njegovoj bezobraznoj ceni.

Jedan odrasli škorpion smrtonosnog Izraelskog pustinjskog škorpiona istovremeno daje samo do 2 mg otrova.  A s obzirom na to da se škorpioni gotovo uvek muzu ručno, jedan po jedan i da je potrebno 2-3 nedelje da škorpion dopunjava zalihe otrova, težak je zadatak nabaviti 3-4 litre te skupe tečnosti.