11.02.2021.

21:30

Foto:

Magazin

NA SVETU POSTOJE SAMO 4 BOJE PASOŠA i svaka nosi posebno značenje! Evo zašto je srpski CRVEN! /Foto/

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Veruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života. 

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

Plavi pasoši

Plava simbolizuje novi svet sa 15 karipskih zemalja koje su se opredelile za ovu boju, a imaju je i zemlje Južne Amerike, poput Brazila, Argentine i Paragvaja. Plavi pasoš je za neke zemlje američkog kontineta znak raspoznavanja.

što se poklapa sa Merkosurom, političkom i privrednom organizacijom koja promoviše slobodnu trgovinu i slobodan protoka dobara, ljudi i kapitala.

Informer

Pasoš

Međutim, Venecuela ipak i dalje koristi crveni pasoš, kao uspomenu na vreme kada je bila deo "zajednice Anda". Najpoznatiji plavi pasoš u svetu je američki.

Građani SAD plave pasoše koriste od 1976. godine.

Crveni pasoši

Evropski pasoši su većinom crvene boje koja upućuje na pripadnost EU, osim kod Hrvata, gde je u pitnaju duboka nijansa ljubičaste pomešane s crvenom nijansom. Zemlje koje teže njenom priključivanju menjale su svoje pasoše u crvene. To je bio slučaj sa Albanijom, Turskom, Severnom Makedonijom, pa i Srbijom.Velika Britanija je imala crveni pasoš, ali ga od Bregzita menja u plavi.

Informer

Pasoš

Zemlje sa istorijom komunizma takođe biraju crvenu nijansu za svoje pasoše.

Zeleni pasoši

Većina islamskih zemalja ima zelene pasoše jer je to važna boja u muslimanskoj religiji. Egipat, Maroko, Saudijska Arabija i Pakistan samo su neke od njih. Islam slavi ovu boju jer očekuju da raj bude prepun zelenila. 

Informer

Pasoši

Varijacije ove boje su, takođe, prisutne i u državama koje su članice Ekonomske zajednice zapadnih afričkih zemalja - uključujući Senegla i Niger.

Crni pasoši

Crne pasoše imaju zemlje kojima je ovo nacionalna boja, poput Novog Zelanda. Najviše ih ipak ima među afričkim državama, a neke od njih su Angola, Bocvana, Čad, Kongo, Malavi, Zambija, Burundi i Južna Afrika

Informer

Pasoši

Razlog zašto neke zemlje imaju crne pasoše su čisto praktični. Tamnije boje su praktične jer se pasoši manje prljaju, a i vizuelno lepo izgledaju.