21.02.2022.

13:20 >> 13:25

Foto:

Magazin

KAKO PRIPITOMITI ANKSIOZNOST? Tehnike koje će vam POMOĆI kod teskobe!

Ako vam se čini da su uzroci anksioznosti svuda oko vas, znajte da su oko vas i rešenja. Lekovite biljke, ulja koja se dodaju umirujućoj toploj kupki, čajevi koji ublažavaju zabrinutost, pa čak i određene namirnice mogu da pomognu.

Šta nije u redu?

Anksioznost je reakcija na pretnju ili opasnost koja je neodređena ili čak nepozanata. Osećate se zabrinuto, ali niste potpuno sigurni zašto. To može da se manifestuje putem brojnih simptoma, koji uključuju znojenje, ubrzan srčani ritam, drhtanje, razdražljivost, slabu koncentraciju, plitko disanje i neželjene misli ili ponašanje.

Informer

U toplu kupku dodajte ulje lavande

Da li pozvati lekra?

Dugotrajna, teška anksioznost može da uzme veliki danak u fizičkom zdravlju. Potražite pomoć ako ste anksiozni većinu vremena, ako ne možete da spavate ili se koncentišete, okrećete se alkoholu, lekovima, hrani… ili osećate da biste mogli da povredite sebe ili druge. Vredi napomenuti da simptomi anksioznosti mogu da maskiraju simptome ozbiljnih poremećaja, kao što su hipertireodizam, hipoglikemiju (nizak nivo šećera i krvi) i infark, ili da se pojave kao prateći efekat nekih lekova.

Utopite svoje brige

Topla kupka je jedan od najprirodnijih i najpouzdanijih načina da se umire sva čula. Da biste pojačali njene efekte, dodajte malo ulja lavande ili osušenih cvetova ako ih imate. Iako niko ne zna šta ovoj lekovitoj biljci divnog mirisa daje sposobnost da umiruje, lavada se koristi više od 2. 000 godina za relaksaciju. Ako nemate vremena za kupku, probajte da utrljate malo ulja lavande u slepoočnice i čelo i sedite mirno nekoliko minuta.

Dišite polako i duboko

Regulisanje disanja može da pomogne da se anksioznost brzo dovede pod kontrolu. Da biste usporili i produbili disanje, sedite, stavite jednu ruku preko stomaka i polako udište tako da vam se ruka podiže pod stomakom, ali da vam se ramena ne odižu. Zadržite dah četiri do pet sekundi, a potom polako izdahnite. Ponavljajte postupak dok ne ostetite smirenje.

Informer

Čaj od lipe umiruje i uspavljuje
Uspavljujući napitci

Pijenje čaše toplog mleka, staromodni lek za nesanicu, zaista deluje i to u bilo koje doba dana. Mleko sadrži triptofan, aminokislinu koja se koristi u proizvodnju serotonina, hormona sreće. Banane i ćuretina su tađe bogate triptofanom.

Anksioznost ili napadi panike

Za razliku od prosečne zabrinutosti, napadi panike se javljaju iznenada i sa ogromnom snagom. Srce počinje da ubrzava rad, krvni pritisak raste, nastaje borba za dah i osoba može da oseća vrtoglavicu i nesvesticu. Simptomi mogu čak da se pomešaju sa smptomima infarkta. Najverovatnije je da će se napadi pojaviti nakon perioda izuztenog stresa, kao što su smrt bliske osobe ii razvod. Najbolji način da upravljate njima je da ih vidite onakvima kakvi jesu, bezopasna, možda zastrašujuća emotivna stanja. Ostanite mirni koliko možete, pokušajte da regulišete svoje disanje, kao što je opisano u tekstu i pustite da napad ide svojim tokom.

I hmelj, koji pivu daje njegov poseban ukus, ima dugu istoriju kao sedativ. U stvari, radnici koji su žnjeli hmelj patili su od pospanosti poznate kao umor berača hmelja. Stavite dve kašičice osušene biljke u šolju veoma vruće vode i pijete do tri šolje ovog „čaja protiv anksioznosti“ na dan.

Pored toga, tri cveta koja se koriste za relaksirajuće čajeve su cvet pomorandže (gorki), lavande i lipe. Bilo koji od ovih čajeva slatkog mirisa uzet pred spavanje pomoći će da se podstakne okrepljući san.

Ne pogoršavaje simptome

Ograničite se na jednu šolju kafe, čaja sa kofeinom ili kola pića na dan. Studije nagoveštavaju da ljudi sa simptomima anksioznosti mogu da budu posebno osetljivi na kofein.

Informer

Vežbe su odlične za umirivanje anksioznosti

Takođe, pazite na unos vina, piva i drugih alkoholnih pića. Iako u početku izgleda da oni utiču da anksioznost popusti, kada alkohol iščezne, anksioznost može da se pojača.

Ubrzajte i usporite

Aerobne vežbe su odlične za umirivanje anksioznosti. Žustra šetnja od 30 minuta podstiče oslobađanje endorfina, hormona koji blokira bol i poboljšava raspoloženje.

Upražnjavajte i neku vrstu meditativne aktivnosti: molitvu, slikanju, orezivanju ruža, posmatranju zlatne ribice… po petnaest minuta nekoliko puta na dan i povećaćete nivo zadovoljstva.