Magazin
SAMO JEDNA NAMIRNICA VAM TREBA DA SAČUVATE BILJKE OD ŠTETOČINA! A sigurno je već imate u KUHINJI
- Biljke su najosetljivije kao sadnice, odnosno dve-tri sedmice posle klijanja, kada stradaju zbog mikroba koji ubijaju ili slabe seme ili mlade izdanke. Stabljika postaje tanka, javljaju se pege na listovima, a to je znak da koren trune. Iskoriste cimet u prahu jer će on ubiti gljivice i obezbediti zdrav rast biljke - objasnila je Lindzi Hol, stručnjak za hortikulturu.
Ona kaže da je dovoljno da cimet iz kesice pospete po zemljištu i oko obolele biljke, a njegov jak miris neutralisaće gljivice i oteraće mrave i druge baštenske insekte koji joj remete razvoj.
Podsetimo, pejzažni arhitekta Dragan Čarević rekao je za Informer.rs da biljke nikako ne treba zalivati kada je temperatura najviša.
- Najbolje je zalivati uveče, tako da supstrat u kome su zasađene biljke ima vremena u toku noći da lepo upije vodu i biljke mogu da se 'rashlade'. Takođe se može zalivati i rano ujutru. Najbolje je zalivati odstajalom vodom, još bolje kišnicom ako ima mogućnosti za to. Koliko puta i sa kojom količinom vode zalivati je najčešće pitanje. To zavisi od veličine saksije, veličine biljke, izloženosti suncu, vetru... Najbolje je gurnuti prst u supstrat i proveriti koliko je vlažno. Neću reći da postoje i senzori za vlagu, koji mogu tačno da nam kažu koliko je vlažan supstrat i koliko zaliti- rekao je on.
BONUS VIDEO: