• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Ivandić

02.07.2022

12:40

AKO STAVITE ASPIRIN U CVEĆE DOGODIĆE SE NEŠTO NEVEROVATNO! Inženjer pejzažne arhitekture Dragan otkriva kako da napravite RASTVOR od kojeg  BILJKE RASTU KAO LUDE

Pixabay

Ljubav

AKO STAVITE ASPIRIN U CVEĆE DOGODIĆE SE NEŠTO NEVEROVATNO! Inženjer pejzažne arhitekture Dragan otkriva kako da napravite RASTVOR od kojeg BILJKE RASTU KAO LUDE

Podeli vest

Visoke letnje temperature ne samo što nama ne prijaju, nego nisu dobre ni za cveće. Diplomirani inženjer pejzažne arhitekture Dragan Čarević govorio je za Informer.rs kakve greške pravimo prilikom zalivanja cveća, ali i kako da pospešimo rast biljaka

Počele su vrućine, a mnogi prave greške prilikom zalivanja cveća na terasi? Kako se pravilno zaliva i koliko puta?

Najbitnije je nikako ne zalivati kad je temperatura najviša, odnosno u toku dana. Najbolje je zalivati uveče, tako da supstrat u kome su zasađene biljke ima vremena u toku noći da lepo upije vodu i biljke mogu da se 'rashlade'. Takođe se može zalivati i rano ujutru. Najbolje je zalivati odstajalom vodom, još bolje kišnicom ako ima mogućnosti za to. Koliko puta i sa kojom količinom vode zalivati je najčešće pitanje. To zavisi od veličine saksije, veličine biljke, izloženosti suncu, vetru... Najbolje je gurnuti prst u supstrat  i proveriti koliko je vlažno. Neću reći da postoje i senzori za vlagu, koji mogu tačno da nam kažu koliko je vlažan supstrat i koliko zaliti.

 

Foto: Privatna arhiva

Dragan Čarević


Postoje li namirnice koje mogu da oporave uvelo cveće ili to selektivno važi samo za pojedine vrste biljaka?

Ako pričamo o uvelim ili propalim biljkama, teško da možemo nešto uraditi da se one oporave. Ali uz pomoć nekih namirnica koje imamo u kući možemo uticati na lepši izgled biljaka. Krpu nakvasimo pivom i pređemo preko listova, dobićemo veoma lepe, sjajne listove na kojima se mnogo manje zadržava prašina. To isto možemo uraditi i sa korom od banane. Sapunicom možemo skidati lisne vaši, tako što natopljenom krpom prelazimo preko listova. Sitne mušice koje nas nerviraju na površini supstrata u saksiji možemo srediti tako što zabodemo fosfornu stranu šibice u supstrat, ali tako što odaljimo od ivice saksije i zalijemo. To ponovimo nekoliko puta u narednih par dana, primetićemo da su mušice nestale.

Foto: Pixabay


Da li postoji nešto što može da pospeši rast biljaka?

Možemo koristiti aspirin, tako sto ga usitnimo i napravimo prah, a zatim rastvorimo u vodi i zalijemo biljke. Takođe možemo koristiti cimet, zato što on ubija bakterije i utiče narast. Isto možemo koristiti i med rastvoren u vodi. Sve su to prirodni načini za ubijanje bakterija, a to rezultira boljem ukorenjavanju i razvoju korenovog sistema uz pomoć biostimulatora. Ako želimo da razmnožavamo biljke reznicama, ili da se izrazim da me svi razumeju - pelcerom, mozemo potopiti grane vrbe u vodu i u toj vodi držati pelcere. One su pune hormona Auksina koji utiče na ožiljavanje. Takođe je dobra kopriva koja može služiti kao insekticid i azotno đubrivo. Zatim, kamilica koja je dobar i insekticid i fungicid, potpomaže rast i razvoj biljaka.

Foto: Pixabay

Cveće


Kako se pravilno gaji hrizantema?

Ako imamo Hrizantemu od prošle godine, najbolje je zasaditi u baštu posle precvetavanja i gajiti je tako, ali ako želimo da je gajimo u saksiji, moramo je presaditi u veću saksiju i đubriti više puta u toku leta. Ako želimo žbunastiju biljku, onda moramo pincirati, odnosno zalamati vrhove, jer ćemo tako dobiti bujniju, razgranatiju biljku sa većim brojem cvetnih izbojaka.


Postoji li cveće koje može da uspe čak i onima koji nikada nisu radili tako nešto?

Postoji dosta nezahtevnih biljaka za početnike, a sve se odnosi na negu. Zaboravni je najbolje da gaje sukulente, kaktuse, biljke koje ne zahtevaju previše vlage. Pa i ako se preskoči neko zalivanje ništa se neće desiti biljci.  Ako govorimo o sobnim biljkama tu su Sanseverije, Zamije, Spatifilum. Ovo su biljke koje može svaki početnik gajiti.

 

Foto: Privatna arhiva

Možeš li da nam otkriješ domaći rastvor koji pospešuje rast biljaka?

Već sam u nekom od predhodnih pitanja napisao, ali evo da dodam, ljuske jaja su odlične jer sadrže puno kalcijuma. Mogu se ubaciti u kompost, ili izmrviti i držati u vodi ili napraviti prah i pomešati sa supstratom.


Koje greške ljudi najčešće prave kada je u pitanju održavanje cveća?

Najčešće greške se prave zbog prevelike brige za cveće. Da li se  previše zalivaju i na kraju udave u vodi. Ili previše đubre, odnosno prejake koncentracije đubriva i tako sagore biljke. Takođe, najčešće greške su zbog različitih potreba biljaka za svetlom, suncem, ili polusenkom. Najgore je biljku za senku ili polusenku staviti na sunce, Onda joj nema pomoći ako izgori. Manje je opasno biljku ya svetlo staviti u senku. Tada će biljka sporije napredovati, manje cvetati,ali  će preživeti.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija