Autor: Informer.rs

08.06.2023.

16:10

Foto: Shutterstock

Magazin

IMAJU LI RODITELJI FAVORITE MEĐU DECOM? Evo šta kažu istraživanja

Detinjstvo ume da bude poprilično komplikovano ako odrastate kao dete koje se oseća manje voljeno u odnosu na brata ili sestru.

Iako roditelji koji imaju više dece tvrde da ne prave razliku među njima, nauka se sa tim ne slaže.

Na osnovu jedne studije istraživači su pokušali da otkriju da li mama i tata tretiraju decu drugačije na osnovu redosleda rođenja. Cilj je bio da se utvrdi da li deca smatraju da dobijaju pošten tretman i kako to utiče na njihovo samopoštovanje.

Informer

Porodica

Utvrđeno je da favoriti definitivno postoje. Odnosno, da se roditelji više posvećuju jednom detetu. To nije mnogo uticalo na stariju decu ali su mlađa bila i te kako pogođena.

Istraživanje je obuhvatilo 384 porodice, a 70 odsto očeva i 74 odsto majki pokazalo je preferencijalni tretman prema jednom detetu.

- Starija, ranije rođena deca više su pogođena percepcijom različitog tretmana zbog njihovog statusa koji donosi više odgovornosti. Mlađa deca dobijaju više vremena sa roditeljima. Ali, svi osećaju da njihov brat ili sestra dobijaju bolji tretman. Bez obzira kako na to gledate, i ranija i kasnije rođena deca doživljavaju povlašćeni tretman, svako na svoj način - naveo je sociolog Ketrin Kogner, a prenosi QZ.