25.07.2023.

20:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Jedite rukama, zdravo je! To je nova preporuka o navikama za stolom

Nova studija objavljena u časopisu "Clinical Nutrition" pokazala je da promena navika za stolom sprečava neke zdravstvene rizike, pa tako nećete biti u opasnosti da obolite od dijabetesa tip 2, poboljšaćete varenje, nećete se prejedati, a to je jedan od načina da ostanete vitki.

*Ljudi koji jedu brzo imaju veće šanse da obole od dijabetesa tip 2. S obzirom na to da obrok uz viljušku i nož traje kraće od onog u kom biste se služili samo rukama, jasno je zašto je bolje jesti "nepristojno" uvek kada ste u prilici. Ne samo što se prstima jede sporije, već se pojede i manje.

*Ako jedete prstima, unećete korisne bakterije u organizam, što je važno za organe za varenje. Osim toga, nervni završeci u prstima prenose poruke mozgu u vezi sa hranom (da li je mlaka, vrela, topla, tvrda, retka), pri čemu se sistem za varenje bolje priprema.

Informer

Ako jedete prstima, unećete korisne bakterije u organizam

*Studija objavljena u časopisu "Personality and Social Psichology" pokazala je da porodice koje su jele rukama imaju manje gojaznih osoba koje su takve postale zbog prejedanja. Takođe, istraživanje je pokazalo da se taj problem uspešno rešava kod dece ukoliko im se dozvoli da jedu prstima.

*Istraživači koji su proučavali više od 1.600 sredovečnih žena na Novom Zelandu otkrili su da su one koje su jele dok su radile nešto drugo pojele više hrane od onih koje su mirno jele za stolom.
Kada jedete rukama, ne možete da radite ništa drugo jer su vam ruke zauzete i "prljave".

A u restoranu?

Kod kuće lako možete da jedete prstima, ali treba da znate da se i restoranima neka hrana konzumira bez pomoći escajga. Ako jedete škampe, na primer, slobodno ga odložite, piše britanski gastronomski vodič "Debrett's".
Ribu, školjke, rakove slobodno jedite prstima, ali neka vam salvete sve vreme budu blizu. Brišite se skoro posle svakog zalogaja. Prstima se jedu i sendviči, pileći i žablji bataci, pica...