Autor: Informer.rs

06.10.2023.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Najlepše stepenice na svetu kriju tužnu životnu priču jednog umetnika (FOTO)

Svako ko je bar jednom posetio Brazil sigurno je doneo bar jednu fotografiju sa čuvenih šarenih stepenica u legendarnoj četvrti Lapa u Rio de Žaneiru. Službeno se ove stepenice nazivaju Selaron, a neslužbeno su dobile titulu najlepših stepenica na svetu.

Informer

Iako su postale jedan od glavnih simbola grada, zanimljivo je da njihov autor nije Brazilac, već Čileanac Horhe Selaron.

Taj umetnik, koji je živeo 74 godine, više od 50 godina proveo je putujući po svetu, slikajući i radeći s keramikom. U Rio de Žaneiro je stigao 1983. godine i na prvi pogled se zaljubio u ovaj grad.

Odlučio je da ovde ostane, a da bi preživeo, prodavao je svoje slike. Stanovao je u zgradi smeštenoj na samom vrhu stepenica koja danas nosi njegovo ime.

Tada su stepenice bile u očajnom i zapuštenom stanju, a on je zasukao rukave i odlučio da povodom toga nešto uradi...

Informer

Selaron je za izgradnju stepenica, koja je trajala 23 godine, nagrađen titulom počasnog građanina Rio de Žaneira

Počelo je sa uređenjem stubova ispred zgrade. Plan je bio da ih ukrasi keramičkim pločicama u bojama brazilske zastave, ali ono što je počelo kao hobi u slobodno vreme preraslo je u zavisnost. Od novca od prodaje slika počeo je da kupuje još keramičkih pločica, i tako unedogled...

Informer

Kako su stepenice postajale šarenije, tako su postajale i popularnije, a fanovi iz celog sveta su mu na poklon slali donacije - još zanimljivih pločica!