07.02.2024.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Držite mleko u vratima frižidera? Pod hitno to prestanite da radite, evo i zašto

Većina ljudi misli da će stavljanjem hrane u frižider sačuvati njen kvalitet i rok trajanja. Takođe, mnogi se vode ustaljenim navikama pa, primera radi, voće i povrće stavljaju u fioke frižidera, a mlečne proizvode u vrata frižidera. Međutim, nije svejedno kako odlažete hranu. Takođe, neki od principa kojih se pridržavate su jednostavno pogrešni.

Ešli Ardejl, članica organizacije Choice koja se bavi zaštitom potrošača, kaže da je redosled slaganja hrane veoma važan kako bi se očuvao njen kvalitet.

Informer

Različite namirnice zahtevaju i različito održavanje temperature

- Različite namirnice zahtevaju i različito održavanje temperature, pa bi ih bilo dobro složiti prema određenom planu, a tako ćete ih i lakše pronaći ako ih ima puno - kaže ona.

Preporučuje zamrzavanje mesa i mesnih proizvoda u zamrzivaču, što verovatno i radite. Međutim, ako ga nemate, onda ga stavite na najvišu policu, skroz iza, na kraj police, gde je najhladnije.

Voće i povrće treba držati u fioci koja se obično nalazi na dnu frižidera. Paradajz je izuzetak i nikako ga ne treba držati u frižideru, već u korpi s voćem koja je na sobnoj temperaturi, jer paradajz brzo na kvalitetu (u frižideru), piše Dejli Mejl.

Mleko i jaja

Većina nas mleko drži u vratima frižidera, ali Ešli preporučuje da ga stavite na neku od polica, jer temperatura u vratima nije dovoljno niska, pa mlečni proizvodi neće tako dugo trajati i izgubiće svežinu.

Informer

Jaja držite u originalnom pakovanju

Što se tiče jaja, koja uvek treba držati u frižideru, Ešli kaže da ih je bolje ostaviti u originalnim kutijama nego u pregradama frižidera.

- Kutije su sigurne, ne mirišu na drugu hranu i na njima se uvek vidi rok trajanja. Pravilno skladištena jaja mogu da traju i do mesec dana - otkrila je.