03.03.2024.

15:40

Foto: Freepick

Magazin

Lekari mu iz grla izvukli ovo stvorenje! Čovek tražio pomoć jer nije mogao da guta, pa šokirao celo medicinsko osoblje (FOTO)

Čovek (55) koji je imao problem sa gutanjem, potražio je pomoć u bolnici Tan Tok Seng u Singapuru i prilikom pregleda ostavio lekare u šoku. 

Oni su mu rekli da mu je zapravo hobotnica zaglavljena u jednjaku.

On je došao u bolnicu nakon što je pojeo obrok koji je uključivao hobotnicu i ubrzo je postalo jasno u čemu je problem.

Neimenovani pacijent im je rekao da je počeo da povraća odmah nakon što je jeo. Došlo je do začepljenja jednjaka, mišićne cevi koja povezuje usta sa želucem, a zdravstveni stručnjaci su izvršili kompjuterizovanu tomografiju pacijenta, otkrivajući hiperdenznu masu u njegovom dušniku.

Pacijentu je urađena ezofagogastroduodenoskopija (OCD), na kojoj je prikazana hobotnica zajedno sa svojim pipcima, zaglavljenim 5 cm od gastroezofagealnog spoja. Međutim, početni pokušaji medicinskog tima da izvuče stvorenje bili su neuspešni. 

Na kraju, lekari su kleštima uhvatili glavu hobotnice, kako bi je izvukli. Pacijent se brzo oporavio od procedure i otpušten je dva dana kasnije. Lekari kažu da su blokade hrane jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću u radu u bolnici, prenosi "Mirror".

Rekli su da će problemi nesažvakane hrane prolaze spontano u 80 do 90 posto slučajeva. Endoskopski tretman je potreban između 10 i 20 posto slučajeva, dok manje od 1 posto zahteva operaciju. Takođe ističu da je "tehnika guranja"  primarna metoda koja se preporučuje sa visokim stopama uspeha, međutim primena prekomerne sile može da izazove perforaciju jednjaka.