08.03.2024.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Evo kako da uzgajate svoje paprike u 3 laka koraka! (VIDEO)

 

Majkl Grifits, stručnjak za vrtlarstvo iz Velike Britanije, otkrio je kako sami da uzgajate paprike i to u tri laka koraka:

1. Izdvojite semenke

- Sada je vreme za uzgoj sadnica paprike, a možete koristiti i semenke onih paprika koje imate u frižideru. Sastružite semenke i ostavite ih sa strane - pojasnio je. 

2. Napravite mini plastenik

- Kako biste to učinili, sve što treba da uradite je da uzmete malu plastičnu kutiju i napunite je s malo vlažnog komposta. Nakon toga pospite semenke paprike po tlu i prekrijte ih sa još malo tankog sloja komposta - pojasnio je.

Na kraju stavite poklopac i mini plastenik nekoliko nedelja ostavite na toplom i sunčanom mestu u vašem domu.

3. Premestite sadnice

- Nakon što su sadnice visoke oko pet do šest centimetara, spremne su za presađivanje u veće posude s višenamenskim kompostom - rekao je Majkl, koji svoje sadnice stavlja u velike tegle, pa ostavlja napolju u zadnjem delu vrta.

Savetuje da paprike počnete prihranjivati tečnom hranom s visokim udelom kalijuma, poput onog za paradajz, kada se na biljci počnu pojavljivati cvetovi.

- Ako su vremenski uslovi malo suvlji, trebalo bi da ih zalivate odstajalom vodom, kako biste osigurali bolji rast useva, ali pazite da ne preterate sa dodavanjem vode, kako tlo ne bi bilo previše mokro - pojasnio je