23.06.2024.

12:00

Foto: profimedia

Magazin

Misterioznu bolest ne može da objasni nijedan lekar! Danju su obični dečaci, a kad sunce zađe kreće agonija (VIDEO)

Noću počinje njihova agonija

Njih dvojica vode normalan život tokom dana, ali postaju paralizovani onda kada sunce zađe. Bolest ih sprečava da sami jedu, piju ili idu u toalet.

- Prisutno je kod njih od rođenja. Kada sunce zađe, oni postaju paralizovani. Nadam se da će moja deca uskoro moći da hodaju noću - rekao je za Efe Mohamed Hašim, otac dece i rodom iz sela u blizini južnog grada Kete.

Komšije su brzo dečake počeli da nazivaju "solarna deca". Kamere su snimile kako se deca menjaju, nakon čega je usledilo sveopšte čuđenje.

Niko nema objašnjenje

Kako je sunce zalazilo počeli su da imaju poteškoće u kretanju i kontrolisanju udova, sve dok sunce nije potpuno zašlo, a dečaci su odnešeni u krevete. Hašim ima šestoro dece, troje od njih nosi misterioznu bolest, tri dečaka, dok su dve ćerke i četvrti dečak potpuno zdravi.

Kada je Abdul imao dve godine, odveo ga je u bolnicu, ali rešenje ili objašnjenje bolesti nikada nije pronađeno.

Niko nije mogao da pomogne dečacima da vode normalan život. Čak i sa 300 različitih testova, lekari su dugo verovali da je u pitanju genetika.

Informer

 

Preokret

Kada su mediji rasvetlili slučaj "Solarne dece", Pakistanski institut medicinskih nauka (PIMS), koji se nalazi u Islamabadu, ponudio je da plati istraživanje za lečenje mališana.

Šta su rekli lekari?

Otkriveno je da je sunčevo zračenje izazvalo abnormalno oslobađanje dopamina u njihovim telima tokom dana, što je dovelo do njihove paralize kada se padne mrak.

Lekari su im prepisali tablete dopamina, savetujući deci da uzimaju veće doze noću i manje tokom dana. Za čudo deca su počela da vraćaju svoje zdravlje i vitalnost. Ipak, do danas nije zvanično rešen njihov zdravstveni problem, već su im tablete olakšale život.