• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.06.2024

12:00

Visoke temperature ozbiljan udar na mozak! Ovo su prvi simptomi pregrejavanja

Shutterstock

Zdravlje

Visoke temperature ozbiljan udar na mozak! Ovo su prvi simptomi pregrejavanja

Podeli vest

Sa toplotnim talasima koji nastavljaju da zapljuskuju našu zemlju, mnogi od nas osećaju pored zdravstvenih tegoba i promene u ponašanju. Kada se mozak pregreje, to može dovesti do mnogih fizioloških i neuroloških promena koje mogu uticati na opšte zdravlje.

Evo šta se sve dešava u našem mozgu tokom vrelih dana i kako da ublažimo tegobe.

Nažalost, većina ovih promena je povezana smanjenim fokusom, a izražava se kroz ponašanja kao što su povećana razdražljivost, agresivnost, anksioznost i osećaj "magle u mozgu".

Promene u temperaturi vašeg mozga mogu biti iz unutrašnjih izvora (groznica) ili spoljašnjih (vruće vreme). Ali u oba slučaja, kako se temperatura vašeg mozga povećava, tako se dešavaju i negativna ponašanja.

Foto: Shuterstock

 

Medicinska škola Jejla nedavno je objavila rad u časopisu Journal of Neural Engineering u kojem se čak zaključuje da "mala povećanja temperature uz stimulisanje mozga mogu duboko da promene moždanu aktivnost". Studija iz 2021. godine takođe je otkrila da se, kako temperatura raste iznad 24 stepena Celzijusa, mogu primetiti promene u kognitivnim performansama, piše "Forbes".

Ovo, zauzvrat, može nekoga učiniti umornijim, preopterećenim, agresivnijim i razdražljivijim, i može dodatno iscrpiti energiju iz mozga i tela, čineći da se osećamo još gore.

Dakle, šta se tačno dešava sa mozgom kada se pregreje? Čini se da se nekoliko međusobno povezanih stvari dešava odjednom.

Foto: Shutterstock

 

Neuravnoteženost neurotransmitera

Neurotransmiteri su hemikalije koje prenose signale između nervnih ćelija. Pregrevanje može poremetiti ravnotežu neurotransmitera u mozgu. Neravnoteža u neurotransmiterima može uticati na raspoloženje, spoznaju i ponašanje i može dovesti do simptoma kao što su zbunjenost, razdražljivost i poteškoće u koncentraciji.

Oštećene kognitivne funkcije 

Visoke temperature mogu narušiti kognitivne funkcije i donošenje odluka. Studije su pokazale da na zadatke koji zahtevaju pažnju, pamćenje i razmišljanje pregrevanje mozga može negativno da utiče što može dovesti do smanjenja performansi.

Smanjeni nivoi kiseonika u krvi

Pregrevanje ponekad može izazvati plitko i ubrzano disanje, što može dovesti do smanjenja nivoa kiseonika u krvi. Niži nivoi kiseonika mogu oštetiti funkciju mozga i doprineti osećaju konfuzije i dezorijentacije.

Foto: Shuterstock

 

Upala

Povišena telesna temperatura može izazvati inflamatorni odgovor u telu, uključujući mozak. Upala u mozgu može potencijalno doprineti neurološkim poremećajima i uticati na kognitivne funkcije.

Povećani protok krvi  

Jedan od početnih odgovora na pregrevanje je povećanje protoka krvi u mozgu. Ovo je pokušaj tela da ohladi mozak i održi njegovu normalnu temperaturu. Međutim, prekomerni protok krvi ponekad može dovesti do otoka i povećanog pritiska unutar lobanje, potencijalno uzrokujući glavobolje, vrtoglavicu, pa čak i nesvesticu.

Uticaj na krvno-moždanu barijeru 

Krvno-moždana barijera je zaštitni sloj koji reguliše prolaz supstanci između krvotoka i mozga. Pregrevanje i zapaljenje mogu ugroziti integritet krvno-moždane barijere, potencijalno dozvoljavajući štetnim supstancama da uđu u mozak i izazovu oštećenja.

Na ove načine zaštitite možak i telo

Ako primetite da počinjete da osećate posledice trenutnh vremenskih prilika, ključno je da preduzmete hitne korake da se ohladite i izbegnete pregrevanje.

Foto: Shuterstock

 

Evo nekoliko načina da snizimo temperaturu našeg mozga i tela:

Ostanite dobro hidrirani 

Uzimanje puno vode može pomoći da vaše telo i mozak budu u ravnoteži. Sisanje leda kada vam je previše toplo takođe može pomoći da se telo hidrira i brzo ohladi.

Ostanite u (ili tražite) hladnije okruženje 

Ako je moguće ostanite kod kuće i održavajte vazduh u svom prostoru hladnim. Kada to nije moguće, pokušajte da provedete što više vremena u područjima sa niskim temperaturama. Ovo uključuje večernje periode i noć. Najbolje je okruženje sa ventilatorima i klima uređajem.

Istuširajte se hladnijom vodom 

Čak i jedan do tri minuta u hladnoj vodi može vam pomoći da smanjite temperaturu.

Deca treba dobro da se hnane i ostanu aktivna 

Deci je često potrebna dodatna pažnja kako bi se sprečilo pregrevanje. Pored gore navedenih preporuka, važno je osigurati da deca svakodnevno dobijaju hranljive materije koje su im potrebne. Igre u zatvorenom i čitanje su sjajni načini da ih održite angažovanim, ali rashlađenim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag
Društvo

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

27.06.2024

07:56

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!
Društvo

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštinama Stari grad i Palilula, u četvrtak, 27. juna, od 8 do 22 časa bez vode će ostati potrošači u bloku oivičenom ulicama Vojvode Dobrnjca, Venizelosovom, Gundulićevim vencem i Bulevarom despota Stefana.

27.06.2024

07:21

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17