Autor: Informer.rs

09.08.2024.

18:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Dan ženskog orgazma je praznik u Brazilu! Obeležava se i u ovim zemljama

Dan ženskog orgazma se prvo slavio u Brazilu kao  nezvanični praznik da bi se muškarci podstakli da zadovolje svoje žene, a danas se slavi širom sveta.

Obeležavanje tog dana počelo je 2006. Odbornik Hoze Arimateja Dantas Laserda iz grada Esperantino u Brazilu je, na osnovu jednog istraživanja, otkrio da čak 28 odsto žena ne može da doživi orgazam.

On je smatrao da to istraživanje, sprovedeno u Brazilu, pokazuje ozbiljan zdravstveni problem i odlučio je da promoviše zakon koji bi zagovarao pravo žena na zadovoljstvo.

Laserda je ovaj dan posvetio ženskom orgazmu - na njegovu inicijativu je odlučeno da 8. avgust postane Dan ženskog orgazma.

Informer

 

Zašto je važna svest o ženskom orgazmu?

Ovaj praznik je danas jedan od najpopularnijih praznika u Brazilu. Dan je priznat i u Španiji, Meksiku, Argentini, Peruu i Norveškoj.

Glavni cilj ovog događaja je podizanje svesti o ženskoj seksualnosti. Proslave se održavaju da bi se prepoznalo i uvažilo da je ženski orgazam podjednako važan kao i muški.

Informer

 

Orgazam je tabu tema

U mnogim kulturama i društvima seks se smatra tabu temom, o kojoj se retko raspravlja.

U takvim uslovima Međunarodni dan ženskog orgazma pruža priliku i ženama i muškarcima da nauče više o ženskom zadovoljstvu. Statistika o globalnom seksualnom ponašanju otkrila je da samo jedna trećina žena doživljava orgazam.

Orgazam je, inače, je vrhunac seksualne stimulacije ili aktivnosti. To se dešava kada se dostigne vrhunac zadovoljstva. Kod žena ga karakteriše opuštanje napetosti i ritmičke kontrakcije vulvarnih i analnih mišića, kao i reproduktivnih organa karlice.

- Iako se ženski orgazam generalno klasifikuje kao vaginalni ili klitoralni, može se postići stimulacijom bilo kog drugog dela tela kao što su grudi ili bradavice - rekla je seksolog Elia Martinez Rodarte za El Financiero.

Neke od prednosti orgazma uključuju kvalitetniji san, ublažavanje bolova uzrokovanih oslobađanjem hormona poput oksitocina, čistiju i zdraviju kožu, poboljšan imuni sistem i bolje mentalno zdravlje, prenosi Firstpost.