Autor: Informer.rs

12.08.2024.

10:00

Foto: Tanjug

Magazin

Svi su gledali u čoveka u zlatnom kostimu na zatvaranju Olimpijskih igara u Parizu! Evo ko se krije iza njega (FOTO)

Plesač Artur Kadr, koji je na zatvaranju Olimpijskih igara izveo zapaženi performans nazvan "Zlatni putnik", poznat je po svom umeću, ali i akrobatskim sposobnostima. On je poznat i pod pseudonimom Lil Crabe, a osim što je plesač, on je i koreograf i model.  

Čovek u zlatnom  kostimu se spustio sa krova Stade de France na zemlju. Organizatori sa naveli da "Zlatni putnik" sleće u svet koji je misteriozan i spreman za istraživanje. 

Ekscentričan kostim plesača bio je od svetlucavog zlatnog materijala, sa posebnim dodacima na rukama i sa zlatnom maskom. Dzajnirao ga je nemački kreator Kevin Germaijer, posebno za ovaj performans.  

Informer

performans na zatvaranju OI u Parizu

I nastup i kostim inspirisani su istorijskim nasleđem Francuske. To su "Duh Bastilje", ali i bronzana pozlaćena statua "The Génie de la Liberté".

Tu statuu je 1836. godine napravio Ogist Dimon. Predstavlja slobodu i  nalazi se u središtu Trga Bastilje u Parizu.

Informer

Prema rečima umetničkih direktora, još jedna inspiracija bila je "Zlatna ploča"  koju je u svemir 1977. godine lansirala svemirska letilica Vojadžer.

Ovaj zlatni zapis, koji služi kao vremenska kapsula u međuzvezdanom prostoru i u koji su ugrađeni pozdravi ljudske civilizacije, napravljen je u Francuskoj.

Ova vremenska kapsula poslata u svemir, sadrži 115 slika i raznovrsne zvuke prirode, muzičku selekciju iz raznovrsnih kultura i era, pozdrave na 55 antičkih i modernih jezika, kao i druge zvuke.