21.06.2023.

21:00

Foto:

Magazin

NISU SAMO SOJINO I BADEMOVO! Ovih 6 BILJNIH ALTERNATIVA su odlična zamena za kravlje mleko

Pojedinim ljudima ne prija kravlje mleko ili jednostavno ne žele da ga konzumiraju jer je životinjskog porekla. Koji god da je razlog u pitanju, na svu sreću, postoji nekoliko alternativa i to veoma ukusnih.

- Biljna mleka napravljena su na bazi žitarica, orašastih plodova ili mahunarki - navodi nutricionistkinja Ivana Mišić i otkriva koja sve mleka možete konzumirati umesto kravljeg:

Sojino mleko

Sojino mleko nudi veliku količinu belančevina, i do 12 grama po šolji, a obogaćeno je kalcijumom i vitaminom B12. Najnovija istraživanja pokazuju da konzumiranje ovog proizvoda može umanjiti rizik od raka, jer izoflavoni soje deluju antikancerogeno. Odlično je za pečenje, kuvanje ili jednostavno – pijenje.

Pirinčano mleko

Sadrži nizak procenat masti i ugljenih hidrata, a manje obiluje i kalcijumom i belančevinama. Ima više ugljenih hidrata u odnosu na kravlje mleko, ali ne sadrži laktozu i holesterol i idealno je za osobe alergične na soju.

Bademovo mleko

Bademovo mleko ima manje od jednog grama proteina po šolji, a sadrži veoma visok procenat kalcijuma – čak 50 odsto više od kravljeg mleka. Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji je dobar za mozak, krv i kožu. Mnoga komercijalna bademova mleka su, nažalost, prilično vodenasta, sadrže tek oko 2 odsto badema. Ovaj proizvod je odličan u smutijima.

Informer

bademovo mleko

Mleko od indijskog oraha

Mleko od indijskog oraha ima nezasićene masti značajne za pravilan rad srca, kao i anakardnu kiselinu jakog antikancerogenog dejstva. Indijski orah u sebi ima lutein i zeaksantin koji su od koristi za dobar vid. Ovo mleko je kremasto i čini odličnu osnovu za supe, sosove i ovsenu kašu.

Kokosovo mleko

Iako je kokosovo mleko bogato zasićenim mastima, to su uglavnom trigliceridi srednjeg lanca, koji pokazuju mešovite nalaze kada je reč o uticajima na zdravlje srca. Kokosovo mleko sadrži vrlo malo proteina.

Ovseno mleko

Idealno za ljude koji imaju alergiju na mlečne proizvode ili orašaste plodove, kao i za one kojima je potrebna opcija bez laktoze. Ovseno mleko ima manje proteina od sojinog mleka, ali više od ostalih, poput kokosovog, mleka od indijskog oraha i pirinčanog. Ovas prirodno daje hranljive sastojke kao što su kalijum koji pomaže u održanju zdravog nivoa krvnog pritiska i gvožđe, koje je važno za sprečavanje anemije.