21.06.2023.

16:30

Foto: pexels.com

Magazin

5 STVARI koje radite TOKOM DANA, zbog kojih TEŠKO ZASPITE uveče

Ukoliko, kada dođe vreme za spavanje, umesto da lagano utonete u san, vi ne možete da sklopite oči i konstantno se vrpoljite, razlog se verovatno nalazi u pogrešnim stvarima koje ste radili tokom dana.

Eksperti za spavanje su otkrili pet razloga koje mogu uticati na loš san:

1. Jedete nezdravu hranu

Prema istraživanju iz maja 2023. objavljenoj u "Obesity", učesnici koji su nedelju dana konzumirali ishranu bogatu šećerom, zasićenim mastima i prerađenom hranom imali su lošiji kvalitet sna od onih koji su sledili zdravu ishranu.

2. Sedite ceo dan

- Ako radite posao koji zahteva da sedite veći deo dana, možda će vam biti teže da zaspite noću - kaže Džejd Vu, doktor nauka, stručnjak za zdravlje za spavanje u kompaniji za madrace.

- Moramo da budemo aktivni tokom dana da bismo imali kvalitetan san noću - kaže ona za Best Life.

3. Ne dobijate sunčevu svetlost

- Leti se budim sa suncem, tačno oko 5 ujutru, bez obzira u koje vreme sam se vratio prethodne noći - kaže Džil Cvarenštajn, sertifikovani trener nauke o spavanju i stručnjak za higijenu spavanja. 

- Naš cirkadijalni ritam funkcioniše sa izlaganjem svetlosti. Tokom dana kada smo izloženi svetlosti, on signalizira mozgu da je dan. Kada padne noć, mozak zna da je vreme za odmor i tada počinje povećana proizvodnja melatonina kako bi se podstakao san - kaže Džil.

Ona kaže da to znači da ne dobijanje dovoljno svetlosti tokom dana, može narušiti vaš cirkadijalni ritam, što otežava da zaspite i ostanete u snu.

Dakle, ako imate problema sa spavanjem noću, obavezno sklonite te zavese i pustite sunce da sija tokom dana.

- Mi smo dnevne životinje, tako da treba da dobijemo puno svetla tokom dana da bismo bili energični kada bi trebalo da budemo budni i da bismo bili pospani kada bi trebalo da spavamo - dodaje Džejd Vu, ekspert za zdravlje za spavanje. Ona preporučuje najmanje 30 minuta vremena napolju na suncu svakog dana.

Informer

nesanica

4. Dremanje

- Pratite opšte pravilo, dremajte manje od 30 minuta i to radite pre 15 časova. Takođe preporučujem da pronađete hladan, mračan i miran prostor, da odspavate, kako biste izvukli maksimum iz toga, jer ovi uslovi podstiču bolji san - navodi Džil.

5. Radite u vašoj spavaćoj sobi

Mnogi ljudi rade od kuće, pa je postalo prilično uobičajeno da rade i iz svoje spavaće sobe. Studija iz 2021. pokazala je da je 31 odsto onih koji rade od kuće, postavilo svoju kancelariju u spavaćoj sobi (a 38 odsto radi iz kreveta!). Međutim, ovo nije idealno za spavanje, kaže Zvarenštajn.

- Ako je ikako moguće, izbegavajte rad u spavaćoj sobi, kako biste mentalno odvojili radno okruženje od okruženja za odmor - preporučuje ona.

Vu dodaje da stres na poslu može da ometa i san.

- Ako smo ceo dan preterano stimulisani stresnim zadacima, obavljanjem više zadataka, odvraćanjem pažnje od društvenih medija i svim ostalim, nemamo priliku da se stabilizujemo. To otežava smirivanje tela i uma za spavanje. Trebalo bi da pravimo pauze (uključujući i od ekrana), tokom dana kako bismo omogućili našim telima da se smire i osećaju bezbedno - kaže Vu.