23.06.2023.

06:10

Foto: freepik

Magazin

BOGATA PROTEINIMA, VLAKNIMA, VITAMINOM B! Spelta je veoma zdrava, ali za ove ljude može biti OPASNA - evo ko NE TREBA da je koristi

Mnogi nutricionisti će istaći da bi trebalo izbegavati konzumiranje belog brašna, pa se postavlja logično pitanje, ukoliko ne želite u potpunosti da se odreknete hleba i peciva, koja je alternativa. 

Jedna od zdravijih varijanti jeste spelta i speltino brašno, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Speltino brašno je brašno dobijeno od spelta pšenice, koja je stara sorta pšenice slična običnoj, ali ima neke specifičnosti.

Spelta se smatra zdravijom alternativom običnoj pšenici, zbog svog nutritivnog sastava. Speltino brašno često se koristi kao zamena za obično pšenično brašno u pečenju hleba, peciva, testenine. Ima blago orašast ukus i malo slatkastu notu.

Spelta sadrži više proteina, vlakana, vitamina B i minerala poput gvožđa, magnezijuma i cinka u poređenju sa običnom pšenicom. Takođe je bogata antioksidansima.

Važno je napomenuti da speltino brašno sadrži gluten, iako u drugačijem obliku od onog koji se nalazi u običnoj pšenici. Osobe s celijakijom ili netolerancijom na gluten treba da izbegavaju speltu i speltino brašno - navodi nutricionistkinja i dodaje:

Informer

hleb

- Postoje dve vrste speltinog brašna.

Obično ćete naći belo speltino brašno, gde su uklonjene mekinje i klica. Ono ima lepšu teksturu kada od njega pravite peciva.

Postoji i integralno speltino brašno, koje je mnogo zdravije. Integralno speltino brašno je dosta slično integralnom pšeničnom brašnu, tako da ga možete koristiti ukoliko ne želite da se odreknete peciva.

Kada koristite speltino brašno umesto belog, imajte na umu da se spelta mnogo više rastvara u vodi, tako da će vam biti potrebno manje vode nego što piše u receptu. Počnite sa malo manje vode kada pravite nešto sa speltom i postepeno dodajte vodu, dok testo ne bude dobre gustine i teksture. Takođe, nemojte previše mesiti testo od spelte. Primetićete da je nešto osetljivije od običnog brašna i tokom pripreme ga treba manje mesiti.

Uz sve prednosti, speltino brašno može biti dobar izbor za one koji žele isprobati nešto novo. Međutim, uvek je važno konsultovati se s lekarom ili nutricionistom pre uvođenja novih namirnica u ishranu, naročito ako imate posebne prehrambene potrebe ili zdravstvene probleme - zaključuje nutricionistkinja.