26.06.2023.

07:25

Foto:

Magazin

REGULIŠU KILAŽU, POBOLJŠAVAJU SAN, UBLAŽUJU BOL! 6 načina na koje samo jedna šaka trešanja utiče na zdravlje

Čak i oni koji nisu preterani ljubitelji voća, slažu se da je trešnjama teško odoleti. Njihov "mesnat", sočan ukus, idealne slatkoće, zadovoljiće i potrebu za poslasticama, a ujedno vas osvežiti tokom većih vrućina. 

Ipak, trešnje nisu samo ukusni "slatkiš", već i voće bogato hranjivim materijama, sa mnogo zdravstvenih benefita.

Nutricionistkinja Ivana Mišić otkrila je nekoliko razloga zašto su trešnje dobre za zdravlje:

Antioksidansi

Trešnje su izuzetno bogate antioksidansima, kao što su antocijani, koji im daju karakterističnu crvenu boju. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu, smanjujući oksidativni stres i upalu.

Protivupalno delovanje

Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, trešnje imaju protivupalna svojstva. To može biti korisno u smanjenju upale povezane s bolestima poput artritisa i srčanih bolesti.

Informer

trešnje

Ublažuju bol

Neke studije su pokazale da trešnje mogu pomoći u smanjenju bolova i upala mišića nakon intenzivnog vežbanja. Ovo se pripisuje prisutnosti antocijana koji imaju analgetička svojstva.

Poboljšanje kvalitete sna

Trešnje su prirodni izvor melatonina, hormona koji reguliše san. Konzumacija trešanja ili sokova od trešanja može pomoći u regulisanju ciklusa spavanja i poboljšanju kvalitete sna.

Pomažu u regulaciji telesne težine

Trešnje su niskokalorično voće bogato vlaknima. Vlakna mogu pomoći u osećaju sitosti, što može dovesti do smanjene komnzumacije hrane i održavanja zdrave telesne težine.

Dobre su za srce

Antioksidansi u trešnjama mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti smanjujući upalu, oksidativni stres i poboljšavajući profil lipida u krvi.