25.06.2023.

23:30 >> 19:05

Foto: Shutterstock

Magazin

6 STVARI KOJE PODMLAĐUJU MOZAK Ujedno vas čuvaju od demencije

Postoji mnogo faktora koji doprinose očuvanju i poboljšanju zdravlja mozga. Sledi nekoliko preporuka. 

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost poboljšava protok krvi u mozgu, stimuliše rast novih neurona i poboljšava kognitivne funkcije. Pokušajte da u svoju rutinu uključite aerobne vežbe kao što su hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla.

Informer

Budite fizički aktivni

Mentalna stimulacija

Održavanje uma aktivnim i angažovanje u izazovnim mentalnim aktivnostima, kao što su čitanje, rešavanje zagonetki, učenje novih veština ili igranje različitih mozgalica, može da poboljša funkciju mozga i poveća mentalnu oštrinu.

Informer

Rešavanje ukrštenih reči je odlična vežba za mozak 

Zdrava ishrana

Ishrana bogata antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima može da obezbedi mozgu hranljive materije koje su mu potrebne. Birajte raznovrsnu ishranu sa puno svežeg voća i povrća, orašastih plodova, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i integralnih žitarica.

Dovoljno sna

Kvalitetan san je važan za oporavak mozga i kognitivne funkcije. Pokušajte da spavate dovoljno svake noći, obično 7-9 sati, da biste održali mentalno zdravlje.

Informer

Probajte da upravljate stresom, a ne on vama 

Smanjenje stresa

Hronični stres negativno utiče i na funkciju mozga. Pronalaženje adekvatnih načina za upravljanje stresom, kao što su meditacija, duboko disanje ili vežbe opuštanja, pomoći će da vaš mozak bude zdrav.

Informer

Družite se i putujte 

Društvena interakcija

Održavanje društvenih veza i socijalne interakcije poboljšati kognitivno zdravlje i smanjuje rizik od demencije. Pokušajte da ostanete u kontaktu sa prijateljima, porodicom ili se uključite u zajedničke društvene aktivnosti.

Važno je napomenuti da su ovi faktori korisni za održavanje zdravlja mozga, ali ne postoje magične metode za njegovo podmlađivanje. Generalno zdrav i produktivan način života može da doprinese očuvanju kognitivnih funkcija i smanjenju rizika od određenih neurodegenerativnih poremećaja.