25.06.2023.

21:00

Foto:

Magazin

DA LI ZNATE ŠTA JE SERKLAŽ? Radi se trudnicama pod OPŠTOM ANESTEZIJOM, a evo kako možete izbeći proceduru

Iako naravno sve trudnice priželjkuju da imaju mirnu trudnoću, bez nekih zdravstvenih tegoba, nekada se na žalost i to događa. 

Kod pojedinih trudnica dolazi do skraćivanja grlića materice, zbog čega često postaje neophodna i operacija pod nazivom serklaž, o čemu je detaljnije objasnila doktorka Marija Ristić:

- Serklaž je medicinska procedura, koja se radi pod opštom anestezijom, trudnicama oko 20. nedelje trudnoće. Kada se na redovnim pregledima utvrdi da je došlo do skraćivanja grlića materice, onda se grlić materice pod anestezijom ušije, da bi se sprečilo njegovo otvaranje i da se ne bi desio prevremeni porođaj, usled njegovog otvaranja - kaže doktorka i dodaje:

Informer

trudnica

- Serklaž se može izbeći ukoliko u trudnoći, na vreme kreneš da radiš vežbe koje će grlić da ojačaju. Te vežbe uključuju trening mišića čitavog tela, sa naglaskom na treningu mišića karličnog dna, jer je grlić materice zapravo deo mišića karličnog dna i kada se u trudnoći ovi mišići nađu pod pritiskom, usled težine bebe, koja se nalazi iznad karlice, dođe do njihove slabosti, samim tim i grlića materice i naravno, logično, ukoliko počnemo da treniramo ove mišiće, zajedno sa mišićima ostalog tela, možemo da zadržimo grlić materice na mestu, kako se on ne bi širio i samim tim da sprečimo da se radi serklaž - ističe doktorka.