27.06.2023.

15:00

Foto: Shutterstock

Magazin

OVO SU INFEKCIJE KOJE POSEBNO VREBAJU LETI Lekar otkriva kako da se ZAŠTITITE

U letnjim mesecima "samoinfekcije" najčešće nastaju zbog toplote i vlage koja pogoduje razvoju pojedinih mikroba, a među najčešćim su one kožne, ali i polne, kaže lekar opšte prakse dr Aleksandra Pantović.

- Kod gojaznih osoba leti mogu da se jave ojedi između butina izazvani trenjem i u tom slučaju zahvaćeno mesto treba oparti i posuti talkom, odnosno truditi se da stalno bude suvo. Eventualne komplikacije mogu da budu bakterijske i gljivične infekcije – navodi dr Pantović.

Od kožnih infekcija tu je i kandidijaza, gljivična infekcija koja se javlja usled pojačanog znojenja na prevojima između nonžnih prstiju, pazuha, prepona, prevojima na prednjoj starni lakta i zadnjoj strani kolena.

Informer

Zbog pojačanog znojenja leti je češća kandidijaza

Prepoznaćete je po crvenilu sa okolnim perutanjem uz neprekidan svab, a često je udružena sa bakterijskom infekcijom. Po pojavi simptoma treba se javiti dermatologu, dodaje naša sagovornica.

Više romantike, više infekcija

Leti su učestalije i polne infekcije iz jednostavnog razloga jer je i seksualna aktivnost u to doba godine veća, naglašava doktorka.

Informer

Najbolji način da se zaštitite je kondom 

- S obzirom na to da se ove bolesti prenose kontaktno, jedina prava i odgovarajuća zaštita je upotreba kondoma. Po pojavi prvih simptoma u vidu promenjenog (obim, boja, miris) sekreta ili svraba javite se svom ginekologu – sugeriše dr Aleksandra Pantović.