06.07.2023.

18:00

Foto: Pixabay

Magazin

Na spavanje treba ići oko 2 sata pre ponoći! Ekspert otkriva šta se u tom periodu dešava u organizmu - veoma je važno

Pojedini ljudi se čak hvale kako malo vremena provode spavajući i da im je to sasvim dovoljno za funkcionisanje.

Međutim, ono čega verovatno nisu svesni jeste da uskraćivanje sna i to kvalitetnog sna (bez čestog buđenja u toku noći) može i te kako negativno uticati na organizam.

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Dobar san nije potreban samo za kvalitetan odmor, bolju koncentraciju i produktivnost na poslu. Kvalitet, mnogo životnih segmenata, zavisi od adekvatne naspavanosti i kvalitetnog sna.

Spavanje nam je neophodno kako bismo normalno funkcionisali tokom dana, ali i kako bi naš metabolizam radio "kao sat" - navodi nutricionistkinja i otkriva na šta sve utiče nedovoljna naspavanost:

- Manjak sna može uzrokovati nervozu, depresiju, kardiovaskularna oboljenja, pad imuniteta,
bolove u mišićima, glavobolju, alergije, nervozu, manjak mentalnih sposobnosti, gubitak mišićne mase, smanjen apetit... Sve su ovo faktori koji mogu narušiti opšti balans organizma, pa je važno pružiti telu dovoljno vremena da se odmori i regeneriše.

Informer

spavanje

Važno je da se potrudite da odete na spavanje pre ponoći. Dva sata sna pre ponoći je korisnije za organizam nego sve ostalo vreme koje spavate. U tom periodu se u organizmu luči hormon rasta ili somatotropin, koji stimuliše rast organizma, a ima i ulogu u regulaciji raznih metaboličkih procesa.
Takođe je važno da izbegavate kafu i gazirana pića pred spavanje kao i obilne obroke. Dva sata pre odlaska na spavanje ne bi trebalo da jedete. Ako teško tonete u san, popijte šolju toplog mleka sa kašičicom meda ili čašu jogurta pre spavanja.

Stručnjaci zdravim, odraslim osobama preporučuju između 7 i 9 sati sna dnevno. Poznato je da je ženama potrebno nešto više sna od muškaraca, tačnije, u proseku, oko 20 minuta više.

Količina sna koja vam je potrebna varira tokom života i zavisi od više faktora: dobi, pola, intenziteta fizičkih aktivnosti i zdravstvenog stanja generalno. Na primer, kada ste bolesni ili pod stresom, imaćete veću potrebu za snom - kaže nutricionistkinja i zaključuje:

- Na kraju dana, sve se svodi na balans, pa možemo reći da je to jedini recept koji nam može pomoći da održimo idealnu liniju, skinemo višak kilograma i ostanemo zdravi. Dovoljno sna, dobra hidratacija, umerena i raznovrsna ishrana kao i dobar trening, bar dva puta nedeljno, optimalno su rešenje za uspostavljanje dobrog ritma organizma.