18.07.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Čime da ublažite reakciju na ujed komaraca kod dece? Pomažu kap meda, list bosiljka...

Iako je ubod komarca u većini slučajeva bezazlen, mališanima može da predstavlja veliki problem. Svrab, crvenilo, ponekad i veliki otoci mogu da uplaše roditelje i izazovu paniku, ali i sa ovom neprijatnošću mogu da se izbore prirodnim preparatima.

* Za malu decu koja imaju burne reakcije na ubod komarca najbolje je staviti oblogu s troprocentnom bornom kiselinom. Obično se drži 20-ak minuta. Smanjuje crvenilo i otok i ima antiseptično dejstvo, piše Dečjisajt.rs.

* Umočite vatu u jabukovo sirće i prislonite na mesto ujeda. Vatu zalepite flasterom i ostavite da deluje. Iako će na početku peći, jabukovo sirće veoma često pomaže da svrab nestane.

Informer

Aloe verom protrljajte mesto uboda ili se poslužite gelom 

* Može da pomogne i preparat od aloje. Iako je najprirodniji način samo biljkom protrljati mesto uboda, poslužiće i gelovi od aloje iz apoteke.

* I tapkanje sode bikarbone na mesto uboda smanjuje upalu i svrab, samo treba paziti da koža ne bude previše iritirana od češanja.

* Kao prva pomoć može da posluži i unutrašnja strana kore banane utrljana na mesto svraba, kao i unutrašnja kora limuna. Važno je samo da se mesta koja tretirate na ovaj način ne izlažu odmah suncu.

Informer

Med deluje kao prirodni antibiotik

* Med deluje kao prirodni antibiotik, pa samo može da olakša detetu ako se malo utrlja na mesto uboda.

* I kockica leda ako se protrlja na koži smanjuje otok i crvenilo.

* Dobar je i bosiljak, čiji listovi sadrže kamfor i timol, dve komponente koje smanjuju svrab. List možete direktno staviti na mesto ujeda ili ga možete samleti, pa onda naneti.

Kad je vreme za lekara

Alergijske reakcije na ubod komarca se ređe javljaju, a prepoznaju se po veoma izraženim otocima i crvenilu. Kod dece naročito lako otiču očni kapci i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Alergijska reakcija može da se ispolji i ubrzanim disanjem, kašljem i malaksalošću, i u tom slučaju dete treba odvesti lekaru.