19.07.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Stevija i zdravlje! Endokrinolog otkriva šta sve treba da znate o popularnoj zameni za šećer

Stevija je prirodni zaslađivač napravljen od lista biljke stevije, koja pripada porodici hrizantema.
Ova biljka se kao zaslađivač prvo koristila u Južnoj Africi i Aziji. Čak 100-300 puta je slađa od šećera, ali nema ugljenih hidrata, kalorija i veštačkih materija u sebi. Najbolje je uzimati visoko prečišćenu formu stevije steviozid i rebaudiozid A, kaže dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane.

Dijabetes

- Da li ste znali da se godinama stevija koristila u lečenju dijabetesa u Brazilu i Paragvaju? Danas se ona preporučuje kao zaslađivač obolelim od dijabetesa, ali ne i za lečenje. Steviozid može da poveća senzitivnost na insulin i u maloj koncentraciji poboljšava prenos šećera u mišiće. Jedno naučno istrazivanje je dokazalo da su pacovi oboleli od dijabetesa, koji su konzumirali steviji, imali niži novo šećera, HbA1c i da su manje pili vode zbog hiperglikemije u odnosu na kontrolnu grupu koja je uzimala šećer - otkriva dr Dangubić.

Pritisak, holesterol...

Stevija dokazano smanuje povišen pritisak, holesterol, a ima i pozitivne efekte na bubrege.

Informer

Stevija ima pozitivne efekte na bubrege

- Bubrezi su veoma bitni u regilaciji pritiska i količine vode i organizmu i veoma često su oštećeni kod osoba sa dijabetesom. Studija na pacovima koji su imali normalan i povišen pritisak je dokazala da je stevija poboljšala krvni pritisak kod hipertenzivnih pacova - naglašava endokrinolog.

Svoje torte, kolače i koktele možete da zasladite i stevijom. Ali pošto je mnogo slađa od šećera, treba da stavljate dosta manje stevije nego šećera. Koliko ćete stevije stavljati u svoju hranu zavisi od proizvođača.

Da li ste znali?

Ono što verovatno niste znali jeste da se stevija koristi u pravljenju preparata za odvikavanje od pušenja i alkohola, jer je dokazano da cigareta i alkohol posle uzimanja stevije ne prijaju.