Autor: Informer.rs

19.07.2023.

16:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Kako da zalečite opekotine od sunca? Na bolna mesta stavite obloge od mlakog čaja

Obloge od crnog čaja možda još niste isprobali, ali mnogi koji jesu tvrde da je to delotvorna taktika, a uz to jednostavna i kratka.

Potrebno vam je:

Bokal ili druga posuda, stari peškir ili pelena, voda, tri kesice crnog čaja.
U posudu ili bokal stavite tri kesice čaja, prelijte vrelom vodom i ostavite da kratko odstoji. Potom izvadite kesice i ostavite da se čaj prohladi, da bude mlak.

U čaj umočite pelenu ili peškir, pa oblogu stavite na mesta koja su izgorela. Ostavite da koža upije čaj i da se osuši, pa zatim ponovite postupak. Kad potrošite sav čaj, istuširajte se jer će vam koža na mestu gde ste stavljali obloge biti tamnija nego obično.

Informer

Da bi ova metoda bila što efikasnija, obloge od čaja treba da stavite što pre. Na manjim delovima tela, kao što su lice i nos, možete da stavite i navlaženu kesicu čaja.

Kad preterate sa sunčanjem, može vam pomoći i ovo:

Na opekotine vrhovima prstiju nanesite malo hladnog mleka. To će ublažiti bol i svrab, a umesto mleka, možete da stavite i jogurt, koji ima slične efekte.

Med ima antibakterijsko dejstvo, a mnoge studije su pokazale da je koristan i za zaceljivanje rana. Zato će med na oštećenim delovima kože pomoći da se ona "oporavi".

Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija na površini kože koja je oštećena usled izlaganja jakom suncu. Izvadite paradajz iz frižidera, oljuštite mu koru, pa ga ispasirajte viljuškom. Smesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, pa je uklonite vlažnim peškirom.