24.07.2023.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Nikad više voda u ušima! Provereni trikovi koji deluju nakon kupanja

Voda koja je ostala u uhu je zapravo na spoljašnjoj strani bubne opne, jer se pomešala sa ušnim voskom i ostala iza njega, ostavljajući osećaj kao da vam je uvo potpuno zapušeno.

Ali ako tamo ostane predugo, to može da izazove više od same neprijatnosti. Posle nekog vremena će izazvati bol, ali i infekciju ušnog kanala ili tzv. 'plivačko uvo', zbog razvoja različitih vrsta bakterija ili gljivica. Na sreću, vodu možete 'istresti' u nekoliko jednostavnih koraka.

Lagano tresenje glave

Savijte glavu blago na stranu zapušenog uha i protresite je nekoliko puta; ovo može da pomogne da voda izađe iz uha. Nemojte gurati prste ili bilo koje druge predmete u uho kako ne biste dodatno gurnuli vodu unutra.

Informer

Nikad nemojte gurati prst ili neke druge predmete u uvo

Pritisnite i otpustite

Lagano pritisnite dlanom preko uha i brzo otpustite nekoliko puta. Ovo može da pomogne da se voda izbaci iz ušiju.

Koristite gravitaciju

Lezite na bok sa zapušenim uhom okrenutim nadole. Možete ostati u tom položaju neko vreme kako bi gravitacija pomogla vodi da izađe.

Koristite toplu i suvu krpu

Čistu, meku krpu ili peškir natopite toplom vodom, pažljivo je iscedite da ne kaplje i stavite na zapušeno uho. Toplota može da pomogne da voda ispari i ublaži nelagodu.

Informer

Probjate sa toplim oblogama

Kapi za uši

Možete koristiti posebne kapi za uši koje se prodaju u apoteci da biste olakšali izbacivanje vode. Ove kapi obično sadrže rastvor koji pomaže da se osuši vlaga.

Prevencija

Obratite pažnju na prevenciju. Ako ste skloni tome da vam se voda zaglavi u ušima korišćenje silikonskih čepića za uši tokom kupanja može pomoći u sprečavanju ulaska vode.