Autor: Informer.rs

29.07.2023.

13:10

Foto: EPA

Magazin

Noćno znojenje, migrene, promene raspoloženja! Slavna glumica ušla u menopauzu u 36. godini

Zvezdu filma "Dajana" trajni gubitak menstruacije u 36. godini života i te kako je šokirao, pogotovo kada o tome nije imala nikakvih saznanja.

- Proći kroz menopauzu u tako mladom dobu nije bilo lako, pogotovo u vreme kada je o tome bilo tako malo informacija. Promene raspoloženja, noćno znojenje, migrene... - ispričala je glumica Naomi Vots za People magazin.

- Prolazak kroz ovo putovanje doveo me do dubljeg razumevanja sebe, prebrodila sam ga osećajući se autentičnije svoja. Mnogo slobode došlo je nakon samopriznanja. Sve mi je govorilo da se žene u menopauzi odbacuju, ali u isto vreme, ta misao postala mi je motiv da postanem autentičnija, više svoja, da se odmaknem od nevidljivog zida priznajući sebi ono što su svi verovatno mogli da pogode - dodala je Naomi.

Informer

Zbog preranog ulaska u menopauzu glumica je morala da prebrodi izazovan period prilagođavanja.

Njeno prihvatanje prirodnog ženskog stanja u ranom dobu rezultiralo je partnerstvom s britanskim udruženjem "Menopause mandate", neprofitnom organizacijom čija je misija da ukloni stigmu sa žena u menopauzi i da ih pokaže kao snažne i slobodnije verzije sebe.

Naomi je rekla i da žene u menopauzi nisu adekvatno prikazane na filmu, kao i da bi ona želela da to ispravi. 

- O tome se na filmu progovara kroz sporedni komentar, iako se menopauza odnosi na značajan deo života žene. Zašto to nije vredno pisanja filmskih priča? Toliko stvari može da se dogodi u životu žena tokom tog doba: odlazak odrasle dece iz doma, briga za starije roditelje, razvod, promena karijere, povratak u radni odnos. Sve je to odličan materijal za filmsku priču - zaključuje glumica.