30.07.2023.

14:10

Foto: Shutterstock

Magazin

Dovodi do promene štitne žlezde, pa i rada srca! Svi preporučuju kolagen, ali evo kada postaje štetan

Kada se radi o zdravlju, ono podrazumeva i vođenje računa o kostima, noktima i kosi. Postoje mnogi suplementi koji omogućavaju jačanje upravo pomenutih delova tela, a najpopularniji je kolagen.

Ipak, iako je njegov uticaj važan, eksperti ističu da postoje i određene nus pojave, kojih moramo biti svesni.

Istraživanje objavljeno u časopisu Američke akademije za dermatologiju, pokazalo je da suplementi za kožu, kosu i nokte često sadrže mnogo više biotina nego što je potrebno ljudskom telu.

Zapravo, biotin ili vitamin B7 je oblik vitamina B, koji podstiče metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina. Iako je neophodan za dobru i sjajnu kosu, kožu i nokte, važno je unositi ga umereno.

- Visoke doze biotina mogu da promene rezultate stanja štitne žlezde, rada srca, potencijalno čak i vitamina D - rekla je dr Rebeka Hartman iz medicinske škole pri Harvardu.

Informer

negovana žena

Dnevna preporučena doza biotina za odrasle je 0.03 miligrama. Dr Adam Fridman sa dermatologije na Džordž Vašington Univerzitetu savetuje da budete oprezni sa konzumiranjem.

Iako istraživanja pokazuju da će kupovni kolagen učiniti vašu kožu zdravijom, dr Hartman savetuje da dovoljnu količiu biotina i kolagena dobijete prirodnom ishranom, što je ujedno i najsigurniji način.

Proizvodnju kolagena pospešuju meso, supa od kostiju, želatin, mlečni proizvodi, pasulj, soja, kao i voće i lisnato povrće, dok hrana bogata biotinom uključuje žumanca, pasulj, orašaste plodove i semenke.