31.07.2023.

12:39

Foto: Shutterstock

Magazin

Šta znači termin "organska hrana" i da li je zaista zdravija od ostale?

Sigurno ste čuli za termin organska hrana, a možda je i sami kupujete i konzumirate. Međutim, da li ste u potpunosti sigurni da tačno znate šta ovaj termin podrazumeva. 

Nutricionistkinja Marija Đurković objasnila je detaljnije sve šta treba da znate o organskoj hrani:

- Prva asocijacija na organsku hranu je: neprskano, dakle zdravije. Ali hajde da pogledamo šta podrazumeva organska proizvodnja hrane, kakvim zakonskim odredbama podleže i da li sve to znači da je zdravija.

Šta znači oznaka "organsko"? Znači da se hrana uzgaja ili proizvodi na sertifikovanoj organskoj farmi, koja mora ispuniti stroga pravila regulisana zakonom o organskoj proizvodnji.

- Najmanje 95 posto proizvoda mora biti organskog porekla.

- U Srbiji GMO ima potpunu zabranu, dok je u zemljama EU dozvoljeno 0.9 posto.

- Nije dozvoljena upotreba azota više od 170kg/ha godišnje.

- Zabranjena je upotreba hormona, antibiotika, određenih pesticida...

- Zabranjena je upotreba jonizujućeg zračenja.

- Svaki proizvod mora imati jasnu oznaku da je organskog porekla.

Informer

paradajz

- Organski proizvodi imaju manje koncentracije pesticida i drugih konvencionalnih preparata i lekova koji se koriste u uzgoju voća, povrća i domaćih životinja, ali obe vrste hrane su:

- podjednako bezbedne za potrošnju

- podjednako nutritivno kvalitetne

Voće i povrće tretira se i u organskoj proizvodnji, ali su u pitanju alternativni pesticidi, insekticidi i đubriva, koji se nalaze na spisku odobrenih načina zaštite. Neki od njih su: preparati na bazi sumpora, bakar hidroksida, parafinskih i mineralnih ulja, pčelinjeg voska, želatina, sode bikarbone itd - navodi nutricionistkinja i dodaje:

- Kada je reč o organskom uzgoju domaćih životinja, iako nije dozvoljena forsirana ishrana, kao ni upotreba hormona i antibiotika, iako je akcenat na prevenciji bolesti, kada do bolesti dođe životinje se isto podvrgavaju lečenju (nije dozvoljeno da pate), najpre alternativnom terapijom baziranom na biljnim preparatima i homeopatskim lekovima, a ukoliko ona ne pomogne - sintetskim lekovima. Vakcinacija je takođe uključena u organski uzgoj i obavezna - kaže Marija i zaključuje:

- Ono što je na kraju bitno znati: organska hrana svakako sadrži manje koncentracije hemijskih preparata i lekova, ali nije toliko superiornija od konvencionalno proizvedene, kao što se danas misli.

Sve što dolazi do našeg stola je bezbedno za ishranu, jer bez obzira na primenu raznih preparata, radi se o prisustvu malih količina štetnih materija koje ne mogu naškoditi našem zdravlju, dok je nutritivni kvalitet organske i neorganske hrane isti.