10.08.2023.

15:20

Foto: freepik

Magazin

Prestanite da čupkate ili depilirate dlake u nosu! Doktor upozorava zašto to nikako ne smete da radite

Čupkanje pincetom ili depilacija nosa, može da vas izloži riziku od infekcije, upozoravaju lekari.

Popularne metode uklanjanja dlaka takođe mogu dovesti do bolnih uraslih dlačica, kao i crvenila i iritacije. Čupanje ili kidanje dlačica sprečava ih da obavljaju svoju vitalnu ulogu hvatanja polena, prašine i drugih iritansa koje udišemo.

Dr Nikol Aronson, otorinolaringolog iz Delavera, rekla je da "ne bi preporučila" nijedan metod uklanjanja dlaka.

Ona je izjavila za "Hafington Post":

- Depilacija voskom probija barijeru kože, stvarajući otvore za bakterije, koje ulaze dublje u tkiva, stvarajući priliku za infekciju. Urasle dlake nastaju nakon uklanjanja dlake, kada nova dlaka koja se regeneriše iz folikula, ne može da probije kožu. Budući da depilacija voskom izvlači dlaku iz korena, dlaka mora ponovo da pronađe put kroz spoljašnji sloj kože.

Infekcije mogu uključivati nazalni vestibulitis, kada je unutrašnjost vašeg nosa pogođena stafilokokom.

Simptomi uključuju crvenilo unutar ili izvan nozdrve, bubuljičastu izbočinu na dnu dlake u nosu, zadebljanje oko nozdrve i bol, izbočine ili čireve u nosu.

Informer

depilacija

Nosna furkuloza je još jedna infekcija koja utiče na dublji deo folikula dlake u vašem nosu.
Obično izaziva bol, otok, crvenilo i osetljivost, ali u retkim slučajevima može dovesti do tromboze kavernoznog sinusa - formiranja krvnog ugruška u delu vašeg mozga, iza očiju.

Dlake u nosu su važne, jer deluju kao fizička barijera, sprečavajući alergene da uđu u nozdrve i oštećuju grlo i pluća.

Depilacija voskom ili pincetom može delovati kao logično rešenje, kada vam dlake postanu predugačke, međutim, uklanjanje dlaka, naročito voskom, može da vas izloži riziku od opekotina.

- Nikada ne hvatajte pincetom dlake u nosu. Dlake u nosu su tu da spreče infekciju i bakterije. Plus, to je neverovatno bolno. Uvek ih možete podrezati makazama. Molim vas da koristite makaze dizajnirane za uklanjanje dlačica na licu, a ne samo bilo koje makaze koje imate. Trimeri za nos se takođe mogu koristiti za dlačice iznad nosa ako želite - rekao je Fides Baldesberger, vlasnik kompanije koja proizvodi pincete.