10.08.2023.

17:00

Foto: Profimedia

Magazin

Pogledajte vaše nokte! Ako imate ovo na njima, u riziku ste od opake bolesti

Stručnjaci tvrde da bi duboke brazde na noktima, mogle biti znak smrtonosne bolesti bubrega ili dijabetesa. Velika udubljenja koja prolaze duž noktiju, mogu ukazivati na to da patite od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Većina promena na vašim noktima je verovatno posledica nedostatka hranljivih materija. Međutim, dr Ros Peri, iz lanca kožnih klinika, rekao je da treba da odete kod lekara, ako osetite duboke izbočine i promenu boje noktiju.

- Ozbiljne, duboke brazde, iako retke, mogu biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja, kao što je bolest bubrega i biće vam potrebni medicinski testovi, kako bi se utvrdio uzrok. Dijabetes takođe može biti osnovni zdravstveni razlog za ovo stanje - rekao je doktor. za "DailyStar". 

Stanje uzrokuje da nivo šećera u krvi postane previsok, jer telo proizvodi premalo hormona koji se zove insulin. Takođe, može izazvati probleme sa vašim očima i stopalima, kao i povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Informer

nokti

Ostali simptomi uključuju učestalije mokrenje, osećaj žeđi i umora sve vreme, neželjeni gubitak težine i zamagljen vid.

- Generalno, brazde na noktima su verovatnije posledica nedostatka vitamina A, proteina ili kalcijuma, a mogu biti uzrokovani i dehidracijom - rekao je dr Peri i dodao:

- Ozbiljni nedostaci gvožđa takođe mogu da izazovu izbočine i druge promene na noktima. Nedostaci minerala, posebno cinka ili kalcijuma, isto tako mogu izazvati bele mrlje na noktima.

Test krvi će pokazati da li patite od nekog od ovih nedostataka.

Beli tragovi, medicinski poznati kao leukonihija, takođe mogu biti uzrokovani alergijskom reakcijom, na primer na lak za nokte, sjaj ili sredstvo za uklanjanje laka.

Promene na noktima na nogama takođe mogu biti rani znaci gljivične infekcije zvane bela površinska onihomikoza, koja se može proširiti na nokte i učiniti da izgledaju kao da se ljušte.