Autor: Informer.rs

11.08.2023.

14:00

Foto: Pixabay

Magazin

3 razloga zbog kojih treba da jedemo šljive češće

Tri su glavna razloga zbog kojih bi trebalo što češće da konzumiramo voćku koja je i zaštitni znak Srbije.

1. Obilje vitamina

Šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine grupe B, kao i vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta karotenom, koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.

2. Podstiču probavu

Poznato je da šljive podstiču probavu i pomažu protiv zatvora zato što su bogate vlaknima, koja takođe regulišu nivo holesterola u krvi.

Informer

3. Riznica antioksidanasa

Šljive su prava riznica antioksidanasa koji štite ćelije organizma od oštećenja (a time i od kancerogenih promena), pa deluju protivupalno.

Neka istraživanja su pokazala da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica.

Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavoljubičastu boju), kao i kvercetin i katehin, koji pripadaju grupi flavonoida. Katehin je moćan antioksidans, kog puno ima i u zelenom čaju.