15.08.2023.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Biljkama protiv oticanja nogu! Na prirodan način izbacite višak tečnosti iz organizma i poboljšajte cirkulaciju

Takođe, od biljaka se vrlo jednostavno prave i losioni za negu stopala, koji će vam pomoći da hodate lako.

Peršun na prvom mestu

- Malo je poznato da je peršun, obično poznat kao nemaštoviti dekor restoranskih jela iz osamdesetih, veoma lekovita biljka. Sadrži velike količine provitamina A, vitamina C, E i K. Njegovo korenje, lišće i seme (tačnije rečeno, plod) obiluju etarskim uljem, koje sadrži moćna jedinjenja miristicin i apiol. Peršun je bogat i moćnim antioksidansom, flavonoidom luteolinom, a njegovi zeleni listovi obiluju hlorofilom i gvožđem. Peršun se u fitoterapiji koristi kao lek za organe za varenje, disanje i mokrenje. Podstiče proces izbacivanja toksina iz organizma, jača imuni sistem i deluje protivupalno, pa se preporučuje osobama koje pate od artritisa i reumatoidnog artritisa - objašnjava Momčilo Antonijević.

Informer

Kao i njegovi rođaci iz porodice štitarica (anis, morač, celer, mirođija, angelika), podstiče varenje, sprečava gasove i nadutost.

- Koren, lišće, a posebno seme ove biljke su moćni diuretici, pospešuju izbacivanje viška tečnosti iz organizma, pa se posebno preporučuju onima koji pate od oticanja nogu, ali i celulitisa (bakterijske infekcije kože i potkožnog tkiva). U studiji iz 2002, objavljenoj u časopisu "Džurnal ov etnofarmakolodži", izneti su dokazi koji idu u prilog korišćenju peršuna kao moćnog diuretika, koji ima jednu veoma važnu osobinu. Bogat je kalijumom, što je veoma važno jer mnogi diuretici smanjuju nivo kalijuma u organizmu - sugeriše naš sagovornik.

Kukuruzna svila

Sada je i pravi trenutak da se sakupi kukuruzna svila, a ovaj blag i efikasan diuretik možete naći i u obliku čaja u biljnim apotekama.

- Kombinacija kukuruzne svile i zelenog čaja odlična je kod otoka nogu, celulita i za mršavljenje. Zeleni čaj je bogat antioksidansima i kofeinom, koji je odličan za borbu protiv celulita i masnih naslaga, dok kukuruzna svila ima potpomažući efekat kod ovih stanja zato što olakšava da se izbaci višak tečnosti iz organizma - naglašava fitoterapeut.

Informer

Peteljke i seme voća

Čuveni antički lekar Dioskorid hvali rastavić kao odličan lek za plućne bolesti, ali i za izbacivanje viška vode iz organizma, dodaje naš sagovornik. U istu grupu biljaka ubrajaju se i peteljke trešnje i višnje, ali i seme lubenice i dinje.

- Suručica, medunika ili konačara obično raste pored reka i potoka na zemljištu koje zadržava vodu. Njeni listovi podsećaju donekle na paprat, a cvetovi su sitni, beli i skupljeni u cvast na vrhu stabljike. Suručica sadrži salicilna jedinjenja koja se u organima za varenje pretvaraju u salicilnu kiselinu, jedinjenje zahvaljujući kome suručica smiruje upale i ublažava bol. Pored suručice, ruzmarin, hajdučka trava i glog poboljšavaju perifernu cirkulaciju, pa su takođe korisni za ljude koje muči oticanje nogu - savetuje Momčilo Antonijević.