13.08.2023.

15:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Upozorenje za sve koji pate od alergija! Stiže najjači udar, a dr Plavšić skreće pažnju na ovaj deo grada

Biljka koju nazivaju i kraljicom alergena, ambrozija, može da naraste i do dva metra. Ona cveta od prve polovine jula do druge polovine septembra. Iako je najzastupljenija u Vojvodini, proširila se po celoj zemlji, a svi koji pate od alergija, znaju koliko može da im utiče na život.

Ono što mnogi ne znaju, a na šta stručnjaci upozoravaju, jeste da nelečene alergije mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je bronhijalna astma.

Doktorka Slavica Plavšić upozorila je na naredne dane kada će polenska aktivnost ambrozije biti najintenzivnija:

Informer

alergija

- Čuvajte se! Ako ovih dana počnete da kijate, kašljete, da vam curi nos, svrbe oči, osećate nelagodnost, "buči" vam u glavi, nervozni ste i dekoncentrisani, a niste prehlađeni, pomislite na alergiju! Kreće sezona alergije na ambroziju, najjači polenski alergen koji postoji i na koji je alergično oko 10 odsto stanovništva - napisala je doktorka na Tviteru, upozoravajući na situaciju na Novom Beogradu:

- Dok je u razvijenim evropskim zemljama ambrozija gotovo iskorenjena, jer se redovno uništava, na Novom Beogradu, u parku bloka broj 70, iznikla je ambrozija koja se sada kosi, što nikako ne bi smelo, jer se ova biljka nalazi u fazi cvetanja, kada je polenizacija najintenzivnija! Sitna zrna polenovog praha izuzetno su laka i vazduhom se mogu preneti, čak i na oko sto kilometara udaljenosti - napisala je dr Plavšić.

Najčešći simptomi koji ukazuju na alergiju:

učestalo kijanje

svrab u nosu i grlu

vodeni iscedak iz nosa

začepljen nos

osećaj peckanja i suzenje očiju

konjuktivitis

otok očnih kapaka

otežano disanje i upala disajnih puteva