Autor: Informer.rs

16.08.2023.

11:21

Foto: Shutterstock

Magazin

Simptomi HPV virusa! Postoji više od 100 različitih vrsta

Evo nekoliko informacija o simptomima HPV-a:

Bezsimptomatski slučajevi

Većina infekcija HPV-om ne uzrokuje nikakve simptome i prolazi neprimetno. Telo obično uspešno eliminiše virus nakon nekoliko godina.

Bradavice na koži

Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati bradavice na koži, kao što su bradavice na rukama, stopalima, licu ili genitalnom području. To su obično benigni izrasline koje mogu biti različitih oblika i veličina.

Genitalne bradavice

Određeni tipovi HPV-a su povezani s genitalnim bradavicama, koje su male izrasline na genitalnom području, kao što su penis, vulva, vagina ili anus. Ove bradavice mogu biti pojedinačne ili grupisane i mogu izazvati nelagodu ili svrb.

Informer

Infekcija grla

HPV može inficirati i područje grla i usne šupljine. Infekcija grla HPV-om povezana je s rizikom od raka grla, ali često ne uzrokuje nikakve simptome. Ponekad se mogu pojaviti promene u glasu ili promuklost.

Povezanost s rakom

Neke visokorizične vrste HPV-a mogu povećati rizik od razvoja raka, posebno raka cerviksa (vrata maternice), anusa, penisa, vulve, vagine i grla. U većini slučajeva, infekcija HPV-om ne dovodi do raka, ali dugotrajna prisutnost visokorizičnih tipova HPV-a može povećati rizik.

Važno je napomenuti da se mnoge infekcije HPV-om povuku same od sebe, bez ikakvih simptoma ili dugoročnih problema. Međutim, redovni pregledi i testiranja mogu biti važni za identifikaciju i praćenje potencijalnih problema povezanih s HPV-om, posebno u slučajevima visokorizičnih tipova koji mogu dovesti do raka.