Autor: Informer.rs

23.08.2023.

08:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovo voće je riznica vitamina i minerala! Sprečava glad i želju za slatkišima

Sveže smokve su veoma delikatne, pa se zato često suše i od njih se pravi džem i slatko. Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar.

Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma. Zbog dijetalnih vlakana smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite da smršate. Hrana bogata vlaknima obezbeđuje osećaj sitosti, sprečava glad i želju za slatkišima. Nutricionisti navode šest prednosti ovog voća zbog kojih bi ga trebalo što češće konzumirati.

1. Visok nivo magnezijuma

Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet i zdravlje mozga. Podstiče zdravlje i vitalnost, leči brojne bolesti i znatno usporava proces starenja. Suve smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego sveže. Obiluju i kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i beta-karotenom. Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebalo konzumirati svakodnevno. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.

2. Visok nivo prirodnih šećera

Visok nivo fruktoze osiguraće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno, kod dijabetičara bi trebalo da postoji oprez prilikom konzumacije suvih smokava, jer one sadrže više šećera nego sveže.

3. Izvor brojnih nutrijenata

Smokve su praktičan i nutritivno vredan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu da budu izvanredna užina. Čaj od smokve leči bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca...

Informer

4. Sadrže biljne sterole

Dokazano je da konzumacija smokava povoljno deluje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vezuju se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

5. Antikancerogeno dejstvo

Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikancerogenim delovanjem smokve. Ispitivane veze u naučnim istraživanjima pokazale su obećavajuće rezultate, posebno kada je reč o karcinomu prostate i kože.

6. Visok procenat vode

Plod sveže smokve sadrži 80 odsto vode. Zato je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka. Slatkasti bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim ukusima, poput ovčijeg ili kozjeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od pilećeg ili ćurećeg mesa. Od sveže smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentisana pića.