Autor: Informer.rs

25.08.2023.

15:41

Foto: pexels.com

Magazin

5 saveta da prestanete da jedete slatko! Voćni jogurti su takođe izvor skrivenih šećera

Čokolade, bombone, keks i drugi slatkiši koje obožavamo ne samo da dovode do nadutosti, problema sa zubima, kosom, kožom, noktima nego i stvaraju zavisnost.

Ovo je pet saveta pomoću kojih ćete prestati da jedete slatkiše.

1. Izbegavajte unos šećera u tečnom obliku. Ovo se odnosi na gazirane sokove i one koji u sebi sadrže veće količine šećera. Često konzumiranje ove vrste napitaka u velikoj meri dovodi do dijabetesa (tip 2) i problema sa nadutošću. Kada ste žedni, obična voda je najbolje rešenje.

Informer

2. Eliminišite skrivene šećere u svom okruženju. Ako za doručak jedete žitarice, obratite pažnju na količinu šećera koja se nalazi u njima. Voćni jogurti su takođe izvor skrivenih šećera.

3. Češće upotrebljavajte cimet. Umesto običnog šećera odaberite ovaj začin. Možda će vam šećer prvobitno nedostajati, ali je cimet daleko zdravija varijanta koju možete da unosite u organizam.

4. Ako čeznete za slatkišima, posegnite za četkicom za zube i pastom. Neverovatno je kolika promena će nastati kada operete zube. Svežina u usnoj duplji šalje impuls mozgu da odustane od potražnje za šećerom. Ako nemate pribor za pranje zuba pri ruci, dovoljna će biti i ljuta žvaka bez šećera.

5. Odaberite prirodne zaslađivače. Kada želite da zasladite neko jelo, posegnite za prirodnim zaslađivačima kao što je med.