13.09.2023.

08:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Četiri prirodna sredstva za brzo saniranje ranica u ustima! Propolis briše afte

Bele i vrlo iritantne ranice u ustima, afte, koje peckaju i bole, većina nas je iskusila zbog pada imuniteta, stresa, uzimanja previše kisele ili slane hrane. Iako nisu zarazne ni opasne po zdravlje, mogu da vas muče i nedeljama jer su stalno vlažne. Ovo su četiri prirodna leka koji vam mogu pomoći da afte brže zacele.

1. Soda bikarbona

Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Malo pomerite usnu od desni, pa mešavinu nanesite štapićem za uši direktno na aftu. Ostavite 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona će smiriti peckanje, "zatvoriti" ranu, a ujedno će je dezinfikovati. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje posle spavanja i jela.

Informer

Napravite pastu od sode bikarbone i vode

2. Propolis kapi ili sprej

Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji delotvorno leči bol u grlu, ali i afte. Nanesite malo propolisa na štapić za uši i pritisnite aftu. Držite par sekundi. Propolis je lepljiv, pa će stvoriti film preko rane i time je zaštititi od bakterija i ubrzati postupak zaceljivanja.

3. Vodica za ispiranje

Pomešajte kašiku 20-postotnog hidrogen peroksida i pola čaše mlake vode. Dodajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli, pa mešajte dok se svi sastojci ne otope. Mućkajte ovu mešavinu u ustima 30 sekundi, pa je ispljunite. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

Informer

Crni ili zeleni čaj bogati su taninom, koji je prirodni antiseptik

4. Čajevi

Crni ili zeleni čaj bogati su taninom, koji je prirodni antiseptik, dok kamilica i žalfija smiruju bol i ubrzavaju zarastanje. Skuvajte čaj, pa ostavite da se malo ohladi. Čajem bez ikakvih dodataka ispirajte usta. Postupak ponavljajte više puta dnevno, odnosno kada se peckanje i bol pojačaju.