26.09.2023.

16:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Da li znate šta je higrom ili ganglion? Boljka muzičara i novinara

Mnogi od nas su imali prilike da primete naizgled neprijatno ispupčenje na nadlanici drugih osoba za koje iz neznanja većina obično pomisli da je reč o nekom deformitetu ili opakoj bolesti. U medicinskoj literaturi takve pojave se nazivaju ganglion, higrom ili ganglionska cista.

Reč je o benignoj, dobroćudnoj promeni koja se najčešće javlja na zglobu, ali u retkim slučajevima razvija se na nadlanici (na sredini ili bliže palcu), kao i na unutrašnjoj strani prstiju, piše portal Bright Side.

Simptomi 

Ove promene nastaju spontano kod osoba starosti između 20 i 50 godina i tri puta su češće kod žena, a zanimljivo je da su među uzrocima osim prirodne slabosti koštanog zglobnog aparata i priroda profesije. Naime, na udaru su oni u čijem se svakodnevnom radu ponavljaju neki pokreti zgloba ruku. Tako higrome imaju muzičari, krojačice, daktilografi, novinari i uglavnom oni koji koriste kompjuter i tastaturu.

Informer

Higrome imaju muzičari, krojačice, daktilografi, novinari i uglavnom oni koji koriste kompjuter i tastaturu

Ponekad se godinama ne menjaju, a ponekad se drastično povećavaju za nekoliko dana. Iako ne postoji rizik da se pretvore u, na primer, zloćudni tumor, dobro je da vas pogleda lekar.

Osim estetske strane, neke osobe koje imaju ove promene ne osećaju bol dok drugi imaju problema zbog pritiska koje higrom pravi na krvne sudove.

Mogu da budu različitih veličina, a na dodir tvrde i napete ili mekane.

Lečenje 

Terapija lekovima nije nepotrebna. Ako je na dodir to mesto bolno, onda je rešenje mala hirurška intervencija, a u 15 do 30 odsto slučajeva tako se i rešava problem.