27.09.2023.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ako često pijete ovaj napitak, budite sigurni da ste dobro zaštićeni od bolesti

Kad kažemo limun, mislimo vitamin C - samo jedna kašika limunovog soka sadrži deseti deo dnevnih potreba za tim vitaminom, a ima i brojne druge lekovite sastojke. To magično voće pomaže kod prehlada i mnogih drugih bolesti, reguliše metabolizam, usporava starenje, a dobar je saveznik domaćica u svakodnevnim poslovima.

Čaj ili lumunada

Limun se podjednako koristi bez obzira na godišnje doba. Bilo da se služi kao čaj ili limunada, eliminiše štetne gasove i poboljša probavu. Svež sok limuna delotvoran je i pri regeneracije jetre, a zbog visokog sadržaja kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma, kao i vitamina C i B, nazivaju ga - lekom za sve. Limun sadrži supstance koje mogu da ublaže alergijske reakcije, probleme s vidom izazvane dijabetesom, kao i degenerativne moždane procese, poput onih koji prate Parkinsonovu bolest. Stručnjaci preporučuju da se konzumira iz preventivnih razloga jer pomaže kod problema sa žučnom kesom i kamenom u bubregu.

Informer

Limun i čaj, čuvari zdravlja

Jača imunitet

Ako ste bolesni, iscedite jedan limun, pomešajte s kašikom meda i malo tople vode da rastopi med, pa popijte naiskap. Ovakav tretman dva do tri puta dnevno učiniće čudo za vaš imunitet. Kao i ostali citrusi, odličan je za snižavanje visoke temperature jer podstiče znojenje i ublažava bol. Kao najbolji i najveći prirodni izvor bioflavonida, odlična je odbrana od gripa, prehlada, artritisa i reumatske groznice, a ubrzava i zarastanje rana. 

Omekšava kožu

Limun je i u kozmetologiji  veoma cenjena voćka još od biblijskih vremena i to kao izbeljivač. Ako imate grubu kožu na laktovima, umočite ih u sok limuna dva puta dnevno i koža će omekšati. 

Informer

Limun može da posluži za negu kože, kao i za održavanje domaćinstva

Tajno oružje domaćica

Najbolji način da skinete uporne mrlje sa daščica i radnih površina u kuhinji jeste da na njih nekoliko minuta ostavite limunov sok. Da bi efekat bio jači, dodajte malo i sode bikarbone, a onda istrljajte i isperite. I lakirani, drveni nameštaj možete očistiti limunom. Dodajte nekoliko kapi soka u toplu vodu, a onda natopite pamučnu krpu i brišite. Sok deluje kao prirodan izbeljivač belih tkanina - dovoljno je da se poprska po flekama na odeći i stolnjacima i pusti da se osuši. Da biste oterali insekte, u 2,5 dl vode dodajte 20 kapi limunovog ulja i isprskajte prostoriju. Em što lepo miriše, em što istovremeno tera komarce i ostale bubice. 

Tanja kora, više soka

Kada kupujete limun, birajte onaj koji je svetložute boje i koji u ruci deluje teško za svoju veličinu. Izbegavajte mekane komade, s pegama i mrljama po kori. Možete da ih čuvate na sobnoj temperaturi do dve nedelje ili u frižideru u plastičnoj kutiji do šest nedelja.

Voćke s tanjom korom imaju više soka, dok su oni čija boja vuče na zelenkasto kiseliji. Jedan limun prosečne veličine ima oko tri supene kašike soka i isto toliko rendane kore.