Autor: Informer.rs

30.09.2023.

12:11

Foto: freepik

Magazin

Petominutna navika može da smanji stres i poboljša raspoloženje! Evo o čemu se radi

Rešenje je u petominutnom pevanju svakog dana, piše britanski "San".

Dr Mozli kaže da pevanje omiljenih pesama može da smanji stres i poboljša raspoloženje, jer povećava nivoe hemikalija u telu koje su slične onima koje postoje u kanabisu, zbog čega se osećate opuštenije.

- Istraživanja pokazuju da je pevanje izvrstan način za podizanje raspoloženja, smanjenje osećanja teskobe i ublažavanje hroničnog bola. Jedan od načina na koji nam daje prirodno uzbuđenje jeste povećanje naših endokanabinoida. To su hemikalije koje se prirodno proizvode u našim telima, a imaju strukturu vrlo sličnu onima koje nalazimo u biljci kanabisa. Oni mogu da imaju efekat na poboljšanje raspoloženja u visokim koncentracijama - kaže dr Mozli.

Prema istraživanju Britanske akademije za terapiju zvukom, pevanje uz bilo koju muziku koju volite pet minuta dnevno dovoljno je za popravljanje raspoloženja.

Informer

Doktor Mozli je dodao i da pevanje takođe pomaže oslobađanju "hormona sreće" poput endorfina i dopamina.

- Pevanje je jednostavno, besplatno i ima mnoštvo prednosti - od poboljšanja držanja, funkcije pluća i krvnog pritiska, do poboljšanja raspoloženja i smanjenja upale. I zapamtite, čak i ako su vam uvek govorili da nemate sluha, pevajte bez stida - to je samo jedna stvar u kojoj veština zapravo nije bitna, kaže britanski doktor.

Prethodna istraživanja takođe su pokazala da pevanje u horu poboljšava zdravlje i sreću. Studija koja je objavljena u Royal Society Open Science, pokazala je da pevanje u zajednici pomaže u stvaranju veza među ljudima brže nego uobičajeno druženje. Takođe, pevanje pomaže u poboljšanju disanja, držanja i napetosti mišića.

 - Pevanje iz zdravstvenih razloga može da bude dobra ideja. Muzika je deo lečenja u mnogim kulturama. Takođe može da doprinese društvenom zdravlju kroz upravljanje sopstvenim identitetom i međuljudskim odnosima - zaključuju istraživači.